Stel, je bent een Afghaan

De bekende Nicholas D. Kristof komt vandaag in The New York Times met een bekend spel: kruip in de huid van een ander. En omdat hij dit combineert met een grote kennis van zaken over Afghanistan, krijgt zijn ‘wat als ik een Afghaan ben’ een zeker realiteitsgehalte.
Je bent slecht opgeleid, maar trots op je streek en je stam, en ook trots op het feit dat jouw volk al die vreemde overheersers het land heeft uitgekieperd. Van de Taliban moet je niet veel hebben, maar op die Amerikaanse troepen heb je het evenmin begrepen. 
Ja, ze hebben weleens ergens een weg aangelegd en andere goede dingen gedaan, maar een dorp verderop vielen ze met geweld de huizen binnen en bombardeerden ze een trouwpartij. 
Daar komt  nog eens bij dat je eigen regering zo corrupt als de pest is. De Taliban was natuurlijk ongeschikt om je land te besturen, maar qua diefstal en bedrog konden ze toch niet aan de Karzai-clan tippen. En uitgerekend die regering werkt broederlijk samen met de vreemde indringers.
En nog even over die Amerikanen: eerst waren ze hier met 10.000 soldaten, maar nu zijn het al meer dan 70.000. En straks zijn ze met meer dan 100.000. 
Eh… die Taliban vertrouw je niks, maar misschien hebben ze toch gelijk als ze zeggen dat dit land wordt bezet door vreemde troepen. Dus misschien dat je je toch maar gaat aansluiten bij de lokale Taliban-beweging.

Bron(nen):   The New York Times