Het Nederlandse fundamentalisme heeft (weer) een dodelijk slachtoffer gemaakt

Een 17-jarig meisje uit de provincie Zeeland is afgelopen zaterdag overleden aan de complicaties van de mazelen. Dat heeft het RIVM maandag bekendgemaakt. Het meisje was niet ingeënt tegen de ziekte. In Nederland heerst sinds mei van dit jaar een mazelenepidemie. Het meisje is het eerste dodelijke slachtoffer van deze epidemie. Zeker 2016 mensen, vooral streng gereformeerde kinderen, raakten besmet. In die kringen wordt geloofd dat mensen niet door inentingen moeten worden beschermd, maar door de Here Here. En die slaagt daarin vaak niet. Gelukkig is mazelen slechts zelden een dodelijke ziekte, maar dit meisje is toch het dodelijke slachtoffer van haar geloof, of dat van haar ouders. Bij de vorige uitbraak, tussen 1996 en 2000, overleden drie mensen aan de gevolgen van mazelen. Verreweg de meeste mensen die de zeer besmettelijke ziekte krijgen, wonen in de biblebelt, de strook van Zeeland tot West-Overijssel waarin veel streng gereformeerden wonen die vanwege hun geloof afzien van vaccinatie.

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. De Staatsburger

  Zullen wel weer antroposofen zijn, dat zijn immers
  de belangrijkste weigeraars van vaccinaties tegen ziektes als de mazelen gebleken.

  • Calhoun84

   Ik vind het jammer dat dit artikel de gereformeerden zo benadrukt, slechte journalistiek. Er zijn wel gereformeerden die inentingen weigeren maar zoals u terecht stelt zijn het veelal de antroposofen.

   (in antwoord op De Staatsburger)
   • Robin

    En dat zijn in mijn ogen ook fundi’s.

    (in antwoord op Calhoun84)
   • RhodBerth

    Slechts een klein deel van de gereformeerden weigert inentingen. En inderdaad, tegenwoordig zijn het meer de antroposofen, of beter nog: de mensen die overal complotten in zien.

    (in antwoord op Calhoun84)
  • Robin

   Hmmm… Klopt dat wel wat u daar zegt?

   (in antwoord op De Staatsburger)
   • De Staatsburger

    Ik citeer uit nu.nl en andere media.

    Niet de gereformeerde christenen, maar antroposofen blijken de belangrijkste weigeraars van vaccinaties tegen ziektes als de mazelen.

    Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdag bevestigd. Slechts ongeveer een op de vijf niet-inenters is reformatorisch.

    Antroposofen volgen de spirituele filosofie van de Oostenrijker Rudolf Steiner. Zij geloven dat ziekten een heilzame werking hebben op lichaam en geest en kinderen kunnen helpen bij hun ontwikkeling.

    (in antwoord op Robin)
 2. arjanvrh

  Ik begreep eigenlijk dat ze was overleden aan de mazelen.

 3. Jan Willem Nienhuys

  Wat een onzin over antroposofen. Het aantal antroposofen is maar een fractie van het aantal bevindelijk gereformeerden. Het enige dat je kunt zeggen is dat ze na de bevindelijk gereformeerden de grootste groep *levensbeschouwelijk* gemotiveerde vaccinatieweigeraars zijn. Verreweg de meeste nietvaccineerders zijn niet levensbeschouwelijk gemotiveerd, maar geloven in homeopathie of de een of andere samenzweringstheorie.

 4. Heldoppantoffels

  Helemaal met je eens, steeds meer deskundigen weigeren om precies deze redenen zelf dergelijke vaccinaties.

  Er gaan ook mensen dood door de vaccinaties en verder lijkt er steeds meer verband tussen de vaccinaties en bijvoorbeeld autisme.

  Helaas zijn er nog velen die blind geloven dat de overheden in het Westen, het goed met de burger voor hebben. Dat is niet paranoia, dat is helder denken over de situatie in de wereld op diverse vlakken.
  Ook laatst zo komisch dat die Zijlstra tijdens de algemene beschouwingen beweerde de regering zoveel geld in de economie had gestoken, 116 miljard!! Helaas vertelde hij er niet bij dat dit vooral naar banken is gegaan en dat de burger mede door dit wanbeleid steeds meer lastenverzwaring tegemoet kan zien.

 5. Grietver

  Kindersterfte door HIV is in Nederland groter dan kindersterfte door mazelen. En HIV besmetting op babies zul je in die kringen nu juist minder tegen komen. In de (kromme) lijn van het artikel zou je dan moeten concluderen dat fundamentalisme levens spaart.

 6. Guest

  80% van de vaccinatie-weigeraars is niet gereformeerd maar antroposofisch, 3huis.

Reacties niet toegestaan