Amerika's nieuwe intellectuele ster heet Robert P. George en hij is christelijk

Opinie
door Admin
dinsdag, 22 december 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Enkele maanden geleden waren veel invloedrijke chirstenen in New York bijeen: bisschoppen, conservatieve evangelisten, orthodoxen en zelfs een kardinaal.
Nu de 'liberals' bezit hebben genomen van Washington, wordt in christelijke kringen met argusogen gevolgd wat de regering-Obama voor de burgers in petto heeft, en daar in New York was één persoon het middelpunt van de bedrijvigheid: Robert P. George, hoogleraar rechtsgeleerdheid te Princeton en volgens The New York Times de meest invloedrijke conservatieve denker van dit moment. De krant komt vandaag met een uitgebreid portret van hem. Christelijk-Amerika is in zekere zin gealarmeerd door de seculiere krachten die het nu voor het zeggen hebben en voelt zich onderdeel van een culturele oorlog waarin stelling moet worden genomen voor het conservatieve gedachtengoed. In een eerste manifest (4.700 woorden) heeft de katholieke George geschreven dat ongehoorzaamheid aan de staat niet langer taboe is als het gaat om nieuwe wetten die de kerken benadelen, en die abortus en 'same-sex' huwelijken mogelijk willen maken. George is als het ware de denker die de rechts-chtistelijke opvattingen onder woorden weet te brengen en die in staat is deze diverse politiek/godsdienstige vleugel te verenigen.  Invloedrijke rechtse Amerikanen geven hoog van hem op. Glenn Beck (Fox News) noemde hem een van de biggest brains'' in America, Karl Rove prees hem de hemel in en Newt Ginggrich roemde zijn 'important and growing influence' inzake abortus en huwelijksmoraal. Na jarenlang verblijf in de studeerkamer lijkt de buitenwereld hem opeens te ontdekken. George heeft het niet zo op 'geëngageerde' geestelijken die hameren op hogere lonen voor de armen en meer belastingen voor de rijken. Hij vindt dat de kerken vooral een filosofische toon moeten aanslaan en zich schrap dienen te zetten inzake kwesties als abortus en embrionaal onderzoek.
George wil een samenleving met een hoogstaande moraal en een innerlijke beschaving onder de burgers - dit in tegenstelling tot de driften waar veel mensen zich nvolgens hem nu door laten leiden.
Als schrijver, denker, invloedrijk 'matchmaker' en als representant van ongerust christelijk Amerika treedt hij steeds opnieuw met deze boodschap naar buiten. En is het volgens The New York Times de hoogste tijd dat we hem leren kennen.