Goedkoop maar gevaarlijk: kan knutselen aan het klimaat ons redden?

Toen twintig jaar geleden de Canadese wetenschapper David Keith voor het eerst opperde dat geo-engineering de oplossing zou zijn tegen de opwarming werd hij hartelijk uitgelachen of erger. Geo-engineering is het kunstmatig verlagen van de temperatuur. Door straling van de zon te weerkaatsen, door wolken te scheppen of door andere kunstgrepen. David Keith was de eerste en is nog steeds de meest prominente voorvechter van die aanpak. Maar 20 jaar geleden luisterde niemand naar hem. De ene helft van de mensheid was nog in de ontkenningsfase: er was geen opwarming, de andere helft vond knutselen met het klimaat net zo erg of erger dan de vervuiling zelf. Maar nu, 20 jaar later, ligt dat anders. Ontkenners zijn er amper meer, op en groepje zeloten na. En steeds onontkoombaarder wordt dat we met de huidige middelen niet op tijd zullen zijn om de opwarming te stoppen of te keren. Het point of no return is vermoedelijk al gepasseerd. Keith zegt in een interview met Der Spiegel dat geo-engineering inderdaad levensgevaarlijk is. Als het verkeerd wordt toegepast kan het het einde betekenen van de aarde zoals we die kennen. Maar het zou, goed gebruikt, ook wel eens onze enige kans kunnen zijn om een milieuramp te voorkomen, denkt hij. En knutselen aan het klimaat is - relatief - spotgoedkoop. Het kost zeer veel minder dan de schade die de klimaatverandering toebrengt.

Bron(nen):   Der Spiegel      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bart Matthesius

  Goed plan, kunnen we weer in onze stinkende diesels gaan rijden en lekker kolen verbranden.

 2. grasspriet

  Geo-enigeering wordt al jaaaaren toegepast. Kan het niet uitstaan dat daar zo onschuldig over wordt gedaan. Het is weer een toppunt van arrogantie van het menselijk ras. Het aanbrengen van grote hoeveelheden o.a. aluminium en barium onderdeeltjes in de atmosfeer en daarmee de natuur ontregelt heel veel zaken.
  Wij kloten met dingen die wij nog niet voor 10% begrijpen!!! Er is op het net voldoende te vinden over de schadelijke gevolgen van dit ingrijpen door ons ras.
  Maar zoals altijd zullen wij dat niet eerder inzien dan dat het veel te laat is.

  Bovendien is onze planeet prima te redden als wij met elkaar ons leven anders willen inrichten. Zolang echter grote bedrijven nog steeds klauwen geld willen verdienen met olieprodukten en afgeleiden daarvan en koste wat kost vrije energie onderdrukken ter wille van het verzamelen van een fictief iets (geld) denk maar niet dat er iets gaat veranderen. Behalve dan het dumpen van grote hoeveelheden van aluminium en barium in ons milieu.

  • Dead Silence

   Er zijn teveel mensen.

   (in antwoord op grasspriet)
   • grasspriet

    Flauwekul. Correctie: er zijn teveel domme mensen.
    Door niet na te denken en vast te houden aan een onhoudbaar systeem gebeuren dit soort dingen en gaan we er gewoon mee door.
    Alles om maar zoveel mogelijk fictief bezit te vergaren.

    (in antwoord op Dead Silence)
    • Dead Silence

     Er zijn teveel mensen, da’s de kern van het probleem. Omdat er teveel mensen zijn, zijn er ook heel veel domme, zoals die geloven in complotten. Geo-engineering wordt gedaan door grote vulkaanuitbarstingen, grote meteorietinslagen, etc.

     (in antwoord op grasspriet)
  • Vogelbeest

   Deeltjes barium en aluminium in de atmosfeer? Bronnen aub?

   (in antwoord op grasspriet)
 3. kletsmajoor

  Beste redacteur van wel.nl,

  U heeft kennelijk de ontwikkelingen over de afgelopen 5 jaar gemist waarin de inzichten in het klimaatsysteem en de (on)betrouwbaarheid van voorspellingen daarover sterk zijn veranderd onder druk van de waarnemingen. U diskwalificeerd uzelf door klakkeloos de emotie-gedreven onheilstijdingen te herhalen die we al 20 jaar over ons uitgestort krijgen maar die men stuk voor stuk heeft moeten afzwakken c.q. heeft moeten terugtrekken.

 4. Jovanni Tunzi

  Extreem gevaarlijk plan!!!
  Stoppen met het kappen van de regenwouden!!! Daar ligt het échte probleem van de enorme CO2 toename…
  Maar dat is niet interessant meer. De Zuid Amerikaanse regeringen worden geen haarbreedte in de weg gelegd. Althans niet de moeite. Vraag me af wat de reden is dat deze hoofdoorzaak wordt genegeerd.

 5. arman

  Bullshit, de opwarming van de aarde is puur natuurlijk en is veel vaker voorgekomen. Het wordt van zelf weer koud en dan weer warm en dan weer koud etc. Alleen iedere cyclus duurt duizenden jaren. We zitten nu op de top in een opgaande cyclus zoals het uit de volgende grafiek ook blijkt. Laat je niet gek maken door die idiote milieusekte. Er is niks wat wij mensen eraan kunnen doen. De krachten uit de kosmos zijn te overrompelend vergeleken met onze nietigheid.

  http://www.epa.gov/climatestudents/basics/past.html

Reacties niet toegestaan