Amerika wordt een gewoon Europees land

De vraag die afgelopen week opdoemde was waarom wij in Europa zo enthousiast waren over het feit dat ook Amerika een algemene ziektenkostenverzekering gaat krijgen. Het gaat hier immers om Amerikaanse binnenlandse politiek. 
Het antwoord komt van The Wall Street Journal. De zakenkrant, normaal een baken van optimisme, sombert dat Amerika na de stemming van afgelopen week misschien wel definitief van koers veranderd is en op een gewoon Europees land gaat lijken.
In Europa vinden wij dat beschaafd, eindelijk, maar in de VS denken ze dan aan hoge belastingen, hoge staatsschulden, een minder dynamische economie en - het allerergste - een overheid die zich steeds meer met het persoonlijk leven bemoeit. Echt opmerkelijk is deze klaagzang niet, het is een vertrouwd Amerikaans geluid. Maar wat opvalt is de defaitistische toon: het idee dat de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen in november een daverende nederlaag tegemoet gaan en de prijs betalen voor hun regulerende overmoed, klinkt nergens in door. 
Obamacare zou wel eens voor hernieuwd zelfvertrouwen bij de Democraten kunnen zorgen, die dertig jaar het ideologische tij tegen hadden en voor het eerst in veertig jaar weer eens een groot pakket aan sociale wetgeving door het Congres hebben kunnen krijgen. En het feit dat de overwinning van Barack Obama - die al op weg leek een tweede Jimmy Carter te worden - zwaarbevochten was, met een paar stemmen verschil na een weekend van opperste spanning of hij het zou halen of niet, geeft de zege extra glans. Alle Republikeinen stemden tegen en in het land is een opstand van de Tea Parties gaande tegen de federale overheid in Washington, maar dat lijkt ineens een achterhoedegevecht te zijn.
Als dit de stemming is bij de Republikeinen, zou de Democratische overwinning van afgelopen week inderdaad weleens een historische kunnen zijn. Of Europa daar blij mee moet zijn, is een andere vraag. 
Want een Amerika dat meer naar binnen is gericht, is ook minder geneigd een leidende rol in de wereld te spelen, waardoor Europa meer aan de eigen veiligheid moet gaan doen. Onze verzekeringspolis verloopt; Obamacare geldt niet voor ons.

Bron(nen):   The Wall Street Journal