Pauw en Witteman zijn over de datum

De afgelopen dagen waren tekenend: zowel donderdag als vrijdag scoorde de Late Nightshow van Humberto Tan hoger dan de talkshow van Jeroen Pauw en Paul Witteman. Het kan snel gaan met reputatie. Op 30 april 2013 boekte Pauw en Witteman nog een all time record van 2,3 miljoen kijkers en was de show onomstreden de beste. Maar een paar maanden Tan - luchtiger, jeugdiger, minder belangrijkdoenig dan P&W - hebben die reputatie en de kijkcijfers ernstig beschadigd. Op de kijkcijfers hoeven Jeroen Pauw en Paul Witteman nooit te letten: die zaten jarenlang royaal boven het miljoen per uitzending. Maar die tijd is voorbij. Het miljoen halen ze nog maar zelden en 750.000 is nu heel gewoon. Intussen rukt Tan op.  RTL Late Night is inmiddels bijna net zo succesvol als  Pauw & Witteman. De achterstand is in een paar maanden tijd teruggelopen tot een minimum. Het weekgemiddelde van RTL Late Night lag bij de start tot wel 400.000 kijkers onder dat van Pauw & Witteman, maar de laatste zes uitzendweken is het verschil niet groter geweest dan 155.000 kijkers. Sinds begin november ligt het weekgemiddelde van Tan soms slechts enkele tienduizenden kijkers achter op dat van de VARA-talkshow. Zo keken er in de week van 18 november 776.000 mensen naar Tan, 26.000 minder dan Pauw & Witteman. In het verlengde daarvan neemt de kritiek ook toe. Lange tijd was er geen enkele kritiek op het VARA-programma. Maar deze week was bijvoorbeeld menigeen van mening dat de senioren slechter omgingen met het breaking news van Mandela dan Tan. Het toevoegen van Ferry Mingelen aan het team maakt het imago van P&W als bejaardenprogramma nog  sterker. Dat weerspiegelt zich ook in de samenstelling van het kijkerspubliek: dat is bij P&W veel  ouder dan bij Tan. Oude, blanke kijkers. Hoger opgeleid. Maar te oud om voor grote omzetten te zorgen bij de STER. Heel veel kijkers betekent niet automatisch heel veel inkomsten, zo weet de Publieke Omroep, en dus de STER, al jaren. Jeroen Pauw en Paul Witteman zullen humeurig worden van het feit dat hun koninkrijkje zo snel afbrokkelt. En ze zullen daardoor mogelijk gaan sleutelen aan de formule. Maar het zal te laat en vergeefs blijken. Ze zijn voorgoed over de datum  

20 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Marco Osx

  Wat P&W betreft klopt bovenstaand misschien wel. Tan vind ik vooral een aardige vent op tv. Ik mis pit in zijn rol als gespreksleider.

  Ik ben benieuwd wat er gebeurd als P&W er mee stoppen.

  Waarschijnlijk blijft het programma van Tan niet overeind als ze er een talkshow tegenover zetten met Eva Jineck en Mathijs van Nieuwkerk.

  • Apekool

   Rare vergelijking – zowel Jinek als van Nieuwkerk zijn vooral leuke koppies en een vlotte babbel zonder veel inhoud of eigen inbreng. Toegegeven: van Nieuwkerk doet dat met veel charme, da’s prettig kijken.

   Maar goed, Pauw en Witteman proberen zelf ook al jarenlang alle diepgang en kritische beschouwing te vermijden, daaraan is niets verloren.

   (in antwoord op Marco Osx)
   • Prikker

    Eens, de scherpte is de laatste jaren ver te zoeken.

    (in antwoord op Apekool)
   • Janneke van Vught

    van Nieuwkerk een leuk koppie? Als vrouw zie ik het toch echt anders. Vooral dat misselijke lachje en altijd jaknikken met zijn gasten is behoorlijk misselijkmakend. Die man heeft werkelijk geen enkele inhoud.

    (in antwoord op Apekool)
    • Apekool

     Grappig, misschien dat ik (als man) met een zekere bewondering kijk naar het gemak waarmee je weg kan komen met dat gebrek aan inhoud 😉

     Zelf zit ik in een technisch beroep, daar lukt dat niet.

     (in antwoord op Janneke van Vught)
 2. Kopje thee

  “Minder belangrijkdoenig” – hoor ik bij de achterban van P&W als ik dat een hele gemakzuchtige, lelijke manier van formuleren vind?

 3. zo maar iemand

  ‘Senioren, bejaarden, over de datum’. Jeroen Pauw is 53…

  • Mo Meta

   Pauw en Tan zijn leeftijdsgenoten. Volgens mij gaat het niet over de leeftijd maar over de sfeer van de show.

   (in antwoord op zo maar iemand)
 4. catchit64

  Zijn we niet gewoon klaar met die programma’s die al jaren uit stoffige decors komen met voornamelijk dezelfde gasten bij gebrek aan beter?
  Steeds weer hetzelfde stramien? Ooh ja… een mens is een kuddedier dus kun je lang hetzelfde brengen.

  Wie bedenkt er echt iets leukers? Nee geen andere kop, maar echt wat anders. Een groepje mensen die om beurten de wat mogen zeggen onder leiding van een ander pratend hoofd is gewoon uit.

  Maar ja, The Old Boys Network duld geen vernieuwing helaas…

 5. ikookeven

  Heb het programma van Tan nog niet bekeken, maar het lijkt me inderdaad een stuk luchtiger en gewoon leuker om naar te kijken. Die Pauw en Witteman, pffff wat lopen die naast hun schoenen! Ik vind ze ook helemaal niet indrukwekkend goede journalisten ofzo. Ze vinden dat vooral van zichzelf. Doe mij maar Tan! Een stuk bescheidener lijkt me.

  • Janneke van Vught

   Vreemd, je begint met : “Heb het programma van Tan nog niet bekeken” en je besluit met: “Doe mij maar Tan! Een stuk bescheidener lijkt me”

   Eerst kijken en dan mee discussiëren…

   (in antwoord op ikookeven)
   • ikookeven

    Interessante opmerking; ik ken Pauw en Witteman (allebei weleens ontmoet) en ik ken Tan, van de interviews in de bladen en hij lijkt me heel symphatiek en intelligent. Daarop heb ik mijn mening gegeven, met “lijkt me”. Misschien eerst even niet zo bijdehand willen zijn en gewoon wat breder denken?

    (in antwoord op Janneke van Vught)
 6. PaulusJ

  Een stamelende, stotterende, woordinslikkende, veel te ijdele en compleet leeghoofdige marketing ventje en nepjournalist is nog altijd te verkiezen boven zichzelf verheven voelende, zure, vooringenomen, linkse PvdA propagandisten met een D66 sausje.
  De keuze tussen een kroket of een hamburger.
  Goed en gezond eten is het geen van beiden.

  • Mo Meta

   Marketingventje? nepjournalist? Tan is jurist en heeft jarenlang als journalist gewerkt, als een echte journalist. Je kunt hem niet aardig vinden maar dan hoef je nog niet te liegen.

   (in antwoord op PaulusJ)
 7. John

  Ach ja. Namen versus Content.
  Het eerste programma dat in de gaten heeft dat toch echt tijd is voor interessante onderwerpen gaat scoren.
  P&W, DWDD, Tan, maakt niet uit.
  Doe maar eens een onderwerp over Karen Hudes, klokkenluider van de Wereldbank.
  Ze spreekt nog Nederlands ook.
  Maar ja, zolang dit soort onderwerpen kennelijk verboten ist, zullen we het moeten blijven doen met onderwerpen waar iedereen het al over heeft.
  Er is zoveel meer en zoveel veel interessanter materiaal dan we nu krijgen voorgeschoteld.
  En of het nu lafheid, domheid of onkunde is weet ik niet.
  Zo ongeveer alles op tv is erg braaf en/of beschimmeld.
  Zelf kijk ik tegenwoordig graag naar http://www.thepeoplesvoice.tv

  • ikookeven

   Ik ken zelden tv. Meestal rommel. Het is vaak gewoon een kwestie van “waar kunnen we geld mee verdienen?” en niet” welke interessante boodschap wil ik/willen wij brengen?… Bedenk: 80% van de mensen is dom en daar worden de meeste programma’s op afgestemd.

   (in antwoord op John)
 8. nadine_v

  Jammer als ze stoppen: ze werken beter dan Valium.

 9. reageermeneer

  Irrelevant programma, zoals bijna alle tv-programma’s. Temeer, wanneer je bedenkt dat P&W gesubsidieerd wordt door de staat. Ze zijn dan ook quasi-kritisch wat politiek beleid aangaat. Voorts, wanneer je bijvoorbeeld een jaar lang niet kijkt en dan weer eens voorbij zapt, zie je vaak de usual suspects weer zitten, zich noemende ‘deskundigen’. Prima hoor maar dit levert wel erg eenzijdige verslaggeving op. Verder vind ik een gesprek van hooguit 15 minuten volstrekt niet toereikend om een onderwerp eens goed uit te diepen. Het moet allemaal snel en flitsend, anders blijft de kijker niet hangen is daarvoor het excuus. Laat je niks wijsmaken door Jeroen en Paul en doe vooral zelf onderzoek.

 10. Johan Sterk

  Jammer dat die livestream van RTL niet op gang te krijgen is. Ik heb tegenwoordig een dvt-t ontvangertje waarmee ik gratis de NPO kan kijken. Zoveel bijzonders is er niet te zien op de Nederlandse TV. Ik kijk voornamelijk, gratis, naar Duitsland via een oude Astraschotel. Goede documentaires!

Reacties niet toegestaan