Geert Wilders verdeelt ook neoconservatief Amerika

Er wordt weleens gezegd dat de beste vrienden van Geert Wilders de Amerikaanse neocons zijn. Ook zij wijzen op de gevaren van de (militante) islam, staan pal achter Israël en moeten weinig hebben van het type softies waarvoor in Nederland Job Cohen staat en in Amerika Barack Obama.
Maar ondertussen heeft commentator Charles Krauthammer Wilders' islamkritiek op Fox afgedaan als 'extreme, radical and wrong.' Een andere ster op Fox, Glenn Beck, noemde Wilders een 'fascist'. En in het vooraanstaande blad The Weekly Standard is onze Geert door de neoconservatieve denker William Kristol als een 'demagoog' betiteld. Het meest flatteuze dat je hiervan zeggen kan is dat Wilders in Amerika bekend is en de geesten verdeelt. Kom daar eens met een andere Nederlandse politicus om.  Aan de andere kant: als Geert Wilders op Fox al een fascist wordt genoemd, is er een transatlantische consensus in de maak die loopt van Glenn Beck tot Geert Mak.
The New Criterion neemt het voor onze Geert op. Het hele repertoire komt voorbij, van de doodsbedreigingen waarvoor Wilders permanent moet vrezen (de naam van Theo van Gogh valt weer) tot de consequente manier waarop de PVV-leider het Westen tegenover de dreiging van de islam bij de les probeert te houden. Hij wordt zelfs vergeleken met Winston Churchill, die in de jaren dertig vanwege zijn waarschuwingen voor het nazi-gevaar ook voor een 'extremist' werd gehouden. Dat is weer eens wat anders dan de vergelijking met Hitler die geregeld de kop opsteekt. Het laat wel zien wat voor een fenomeen Wilders aan het worden is: een politicus, en dan nog wel uit Nederland, die zowel een Hitler als een Churchill in zich bergt. 
Op de een of andere manier krijg je het gevoel dat er in deze discussie toch wat meer onderscheidingsvermogen aan de dag mag worden gelegd.

Bron(nen):   The New Criterion