Tea Party Movement is een hype

Bijna dagelijks vinden we in de Amerikaanse media wel een artikel over de Tea Party Movement, de nieuwe beweging die Barack Obama tot vijand heeft gekozen en zich beijvert voor meer autonomie en minder belasting.
Politico begint een beetje genoeg te krijgen van deze zogenaamde nieuwe oppositiebeweging en bestrijdt dat deze actievoerders op grote schaal actief zouden zijn. Het is een gedrocht dat door de media is geschapen, zo betoogt Politico, en dat in werkelijkheid nauwelijks bestaat.
Zowel de invloed als de omvang ervan wordt enorm overdreven. Zeker er is een grote groep kiezers van middelbare leeftijd, blank en behoudend, en die mensen heten doorgaans Republikeinen. Maar dat ze nu opeens massaal te hoop lopen tegen de belastingen en tegen de hervorming van de gezondheidszorg, is gewoon niet waar.
En is het wel een 'Movement?' Hoe ziet de organisatie er dan uit? En wat is precies de omvang? Laatst waren bij een demonstratie in Washington 10.000 sympathisanten bijeen gekomen, een aantal om niet bijzonder van onder de indruk te zijn. En veel minder dan de 100.000-den die enkele jaren geleden naar de hoofdstad kwamen om te demonstreren tegen de oorlog in Irak.
Wat natuurlijk helpt is de vrijage van Sarah Palin met de Tea Party, die onmiskenbaar over veel aanhangers beschikt, maar dan nog... een beweging is dit toch met de beste wil van de wereld niet te noemen. Tea Party Movement klinkt goed en met een paar passende plaatjes laten veel journalisten zich vrij snel het hoofd op hol brengen. 
Maar wie goed kijkt, ziet eigenlijk niets.

Bron(nen):   Politico