Waarom iedere voetballiefhebber Oranje zou moeten haten

Ah, eindelijk eens iemand die zich niet voetstoots aansluit bij de heersende mening, we hebben het over Brian Phillips op de webkrant Slate.
Net als veel andere voetbalschrijvers had ik een grote liefde voor het Nederlandse voetbal, zo schrijft hij. Zoveel stijl, zoveel gratie, tactische innovaties - het Nederlandse voetbal was jarenlang iets bijzonders en iemand met normale romantische eigenschappen was hier bepaald niet ongevoelig voor. En dat dit soort voetbal in schoonheid stierf, ach dat hoorde erbij - natuurlijk werd je zo nooit wereldkampioen.
Wat je nu ziet, is in totale tegenspraak met wat het ooit is geweest. De balartiesten hebben plaatsgemaakt voor fantasieloze spelers en blijkbaar is er nu een coach de baas, Bert van Marwijk, die er streng op toeziet dat al dat moois van de voetbalmat is verdwenen. 
Phillips hoopt dan Nederland zondag flink de zak krijgt en daar sluiten we ons van harte bij aan. Gelukkig stipt hij ook nog even het ongelooflijk smerige spel aan van Mark van Bommel - een soort gangster wiens vuile acties hier veel te veel met de mantel der liefde worden bedekt, maar ja, dat krijg je als uitdrukkingen als 'alleen het resultaat telt' de boventoon gaan voeren. 
Enfin, zondag volgt de afrekening -  we kunnen niet wachten.

Bron(nen):   Slate