Wil Obama wel president blijven?

Sluit niet uit dat Barack Obama 1 termijn welletjes vindt. En er niet naar streeft in 2012 te worden herverkozen als president. Dit verrassende denkbeeld wordt ontvouwd in The Daily Telegraph.
We weten niet beter dan dat een politicus die eenmaal de macht in handen heeft daar geen afstand van wenst te doen. Daarom werd ook nauwelijks acht geslagen op de woorden van een campagne-staflid van Obama, David Plouffe, die eerder zei dat de president zich niet druk maakte om herverkiezing.
Maar als je ziet wat Obama de laatste tijd heeft gedaan en heeft voorgesteld, kun je niet volhouden dat hij dingt naar de volksgunst. 
Zijn interventie inzake de Groud Zero-moskee noemt de krant hiervan een goed voorbeeld. Er was voor Obama geen enkele reden zich in deze kwestie te mengen en hij had evengoed of beter zijn mond kunnen houden. Maar de president begon over de vrijheid van godsdienst, iets waar hij wel vaker de nadruk op wil leggen. En betoonde zich zo eerder een professor in het recht dan een politicus. 
Ook de wat pompeuze manier waarop de familie vakantie viert (Marbella, Martha's Vineyard) duidt op weinig bekommernis om zijn populariteit. 
Stel dat hij zich niet herverkiesbaar stelt, dan is er nog jarenlang een prachtige rol voor hem weggelegd als 'denker'en als leider die de rest van de wereld kan inspireren. Die rol is wellicht aantrekkelijker dan een roemloze nederlaag bij de volgende verkiezingen.

Bron(nen):   The Daily Telegraph