Open brief van een Marokkaanse over de Marokkaanse ettertjes

"Als deze vaders bij de arbo-arts zijn, spreken ze geen woord NL’s.. Maar zodra ze in aanmerking kunnen komen voor één of andere bijzondere bijstand, zijn ze dr als de kippen bij. Dan is de Nederlandse taal ineens geen enkel obstakel. Ongelooflijk..Dan denk ik slecht voorbeeld doet slecht voorbeeld volgen! Ga met je kids naar de bieb eh ja3joer, t kost niets en wie weet steek je dr zelf nog wat van op ook! "
Opvoedmix Marokko biedt online hulp bij het opvoeden. Vandaag stond daar deze brief:
"Ik maak me een beetje zorgen. Ik richt mij vooral op jullie, ouders van kinderen tussen de 0 en 13 jaar.. Hoe heeft het zover kunnen komen dat 11 jarigen de dienst uit maken..?? Dat onze jongens op 11/12 jarige leeftijd bioscopen en winkel centra’s ‘onveilig’ maken..?? Wat is er eigenlijk aan de hand met onze jeugd..? Onze 2e generatie kinderen..?? Die 11 jarigen zijn toch geen drop-outs..? Worstelen toch niet met een stageplek of bijbaantje..?? Dat is toch gewoon basisschool leeftijd?

Ik ga op zoek naar antwoorden.. Ik google het woord ‘Marokkaanse jeugd..’ en krijg 1.8 miljoen hits.. en meteen afbeeldingen van onze jeugd in conclave met oom agent. 99% van die berichten alles behalve positief, natuurlijk geloof ik niet klakkeloos wat de Media pretendeert. Maar ik ben een Marokkaan, ik voel me niet bedreigd als ik een groepje jochies in ’t centrum zie hangen. Dan denk ik buiten cultuur.. Ik begrijp dat je niet languit bij de pa en ma van Ab op de bank kan chillen met je vrienden. Wanneer onze jeugd luidruchtig door de straten slentert.. Dan begrijp ik dat ook. Ons taaltje is eenmaal harder en luidruchtiger dan die van onze autochtonen. Wij begrijpen dat..! Maar ben ik de enige die vind dat een jonge snotneus tijdens El Ied gewoon aan de libriwats van ze oma behoort te knabbelen ipv de Pathe op stelten te zetten..??

Zoveel onderzoeken zijn er gedaan door o.a justitie, psychelogen, pedagogen iedereen komt aan ’t woord. Ook de zogenaamde vertegenwoordigers van onze Marokkaanse gemeenschap. Maar de hamvraag blijft nog steeds, wat is er mis gegaan met onze jeugd..?? Natuurlijk speelt sociale omgeving, onderwijs etc een grote rol. Maar ik ben van mening dat de grootste oorzaak helaas toch in de meeste gevallen bij de opvoeding ligt. Natuurlijk zijn er een hoop ouders die het prima voor elkaar hebben, en hun kroost flink onder de duim hebben. Hun geheim..?? Betrokkenheid en de juiste opvoeding met een hoofdletter O!!! Sommige ouders weten vaak niet welke weg ze moeten inslaan met hun eigen kinderen. Groot leeftijdsverschil, kloof tussen NL’se en Marokkaanse tradities, gewoontes etc.

Meeste 1,5 generatie ouders werken beiden keihard, zijn betrokken. Maar degene die juist zeeën van tijd hebben.., daar gaat ’t vaak mis. Wil niet stigmatiseren maar dit zijn toch wel de gezinnen met de import vaders uit de jaren ’90..onderwijsachterstand, cultuurachterstand etc... Ik geloof dat daar nog geen onderzoek naar gedaan is..but it’s never too late! Je ziet ze vaak rijden in hun Mercedes 190 (nu btw vrij!), 15 jarige meisjes proberen te regelen. Tegen het middaguur komen ze nog met slaapkorsten op hun ogen opgang. Nog ruikend naar de gebakken vis van gisteravond, staan ze weer lekker te roddelen bij de plaatselijke slager.

Als deze vaders bij de arbo-arts zijn, spreken ze geen woord NL’s.. Maar zodra ze in aanmerking kunnen komen voor één of andere bijzondere bijstand, zijn ze dr als de kippen bij. Dan is de Nederlandse taal ineens geen enkel obstakel. Ongelooflijk..Dan denk ik slecht voorbeeld doet slecht voorbeeld volgen! Ga met je kids naar de bieb eh ja3joer, t kost niets en wie weet steek je dr zelf nog wat van op ook!

Met veel bombarie hoor je ze klagen over de school van hun kinderen.. ‘Mijn zoan moet speciaal sgool giwoon racist joelie’. Terwijl hij in die 7 jaar maar 1 x op school is geweest, alleen om Abdelsamad op eerder op te halen om naar Marokko te vertrekken. Je buurvrouw blijft aandringen dus ga je toch maar een keer mee als tolk. Op zijn school krijg je n heeeel ander verhaal te horen.. ‘Abdelsamad, wil niets aannemen van wat Juf Ellie hem opdraagt..’ ‘Hij zegt dat hij niet naar vrouwen hoeft te luisteren van zijn vader..!’ Verder bedreigt hij geregeld kinderen met zijn oom Hassan.. Laatst ging het zover dat hij tijdens het kringgesprek zei; ‘Wallah mijn oom Hassan is kk gevaarlijk, hij was gister bij ons op zzzolder gevloegt voor die kk skoto..’ ‘Dit baart ons toch wat zorgen..’ Het zou voor Abdelsamad veel prettiger zijn om naar een school te gaan waar hij de aandacht kan krijgen, die hij verdient..’ Met andere woorden; Lala Mimount, jouw zoon Abdelsamad is als een abces op ons tandvlees, moet gedumpt worden bij al die anderen 11 jarigen met niveau AVI 2. Dit heeft toch geen vertaling meer nodig.. Niet alleen rijp voor speciaal onderwijs, maar ook rijp voor een opvoedkamp!

Wanneer je als gezin van een uitkering moet rondkomen, je zoon geen enkel bijbaantje heeft maar vervolgens wel in armani loopt en zich vort beweegt met een Vespaatje.. Gaat er dan geen klein alarm belletje af bij pa en ma..?? “Ewa, Hassan hoe kom je aan die scooter of die nieuwe schoenen??” Het kan niet van een lening zijn, aangezien de hele familie al BKR geregistreerd is. Is er geen enkel familielid die deze snotapen tot orde kan roepen..??!! Onze 1e generatie vaders die hanteerden zelf een uitzetbeleid.. Na de zomervakantie waren er altijd een paar raddraaiers die niet meer in de schoolbanken zaten.. Een paar jaar olijven plukken met je neven en nichten in de bergen en ze kwamen als herboren terug.. De hele familie steunde dit beleid..geen enkele genade!

Zucht..die goeie ouwe tijd..!"

Bron(nen):   Opvoedmix Marokko