Tegen de voortwoekerende Zwedificatie

Dat de Zweeds-Nederlandse staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner tot de regering is toegelaten is geen incident, noch een onschuldige kwestie. Nee, Hyllner is een voorbeeld van de voortwoekerende Zwedificatie van Nederland. Dat schrijft Ingrid (mede namens Henk) in het Nederlands Dagblad - jawel, daarin schrijven zo nu dan dan ook humoristen.

Was het het onschuldig ogende knäckebröd dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn intrede deed, nu liggen de schappen van de Nederlandse supermarkten vol met Läkerol snoepjes.
Vanaf 1973 zou Zweden met haar derde muziekindustrie ter wereld ons blijven bestoken met zoetsappige maar o zo professioneel geproduceerde popmuziek.
Ja, ABBA's Waterloo werd zo ons Waterloo! Björn en Agneta verdreven de muziek van onze Henk en Ingrids.
Jeroen van der Boom en Marco Borsato leggen het nog steeds af tegen de muziek van Benny's musical Mama Mia!
En de wereldwijde ambities van de Zweedse muziek worden niet onder stoelen of banken gestoken. Zo blijkt uit een titel Erase and Rewind van de Cardigans de wil tot verdringing van onze nationale muziek.
En in het nummer One dat - as we speak - onze Hollandsche ether vervuilt, claimen de Swedish House Mafia ( what's in a name) hun culturele superioriteit.
Voor die muziek bedank ik!
Maar hét bewijs van de scandinavisering van onze polder is natuurlijk wel de grote blauw gele winkel van überviking Ingvar Kamprad, eigenaar van IKEA. Een tsunami van billy's heeft onze eigen Lundia- en Bruynzeelkasten weggespoeld. Ze leggen het af tegen de winkel die steeds vaker boven en buiten onze steden in het grootstedelijke landschap opduikt.
Er is sprake van landschapsvervuiling en introductie van niet-autochtone elementen in onze skyline. Willen we dat?
Straks wordt onze Sinterklaas - die dezer dagen toch al onder vuur ligt - vervangen door de 'Tomtegubben' Zweedse klaas. Generaties van onze kinderen worden al via de Noorse ballenbak klaargestoomd voor een leven zonder zwarte piet, maar met gehaktballetjes met jam in plaats van pepernoten en letters van banket.
Maar onderschat ook niet de impact van de inferioriteit van het Zweedse gedachtegoed. Want zeg nou eens eerlijk, welke achterlijke poolcirkelcultuur noemt een lamp nou de Jökel?!
Maar laat er geen misverstand over bestaan, culturele infiltratie is the name of the game hier. Ik zeg NEE tegen de Zwedificatie van ons land. Ik zeg NEE tegen blauwgeel! In dit schaakspel tegen onze culturele dood wordt ons lot bezegeld als we niet nu nee zeggen. En daarom roep ik op tot een verbranding van IKEA-catalogussen op het Binnenhof a.s. dinsdag.

Ingrid (mede namens Henk)

Bron(nen):   Nederlands Dagblad