Halsema’s eerste politiek column: ‘Uiteindelijk kan niemand meer worden vertrouwd’

‘In SpitsNieuws van 16 november jammert Kamerlid Hero Brinkman (PVV) dat het hoofd van politici op het hakblok wordt gelegd zonder dat een rechter schuld heeft vastgesteld of er hard bewijs is. Hij veroordeelt vooral de media, die zonder enig bewijs hem en zijn naaste collega PVV’er Lucassen aan de schandpaal zouden nagelen.
Ik zou met hem kunnen meevoelen, als het uit zijn mond niet zo larmoyant zou klinken', schrijft Halsema.

'Als één partij de afgelopen jaren een atmosfeer van verdachtmakingen heeft geschapen, dan is het de PVV. Kamerlid Khadija Arib (PvdA) is, door haar werk voor een mensenrechtenraad, afgeschilderd als een agent van het Marokkaanse regime. Albayrak en Aboutaleb (beiden PvdA) moesten naar huis omdat zij met hun dubbele paspoorten deloyaal zouden zijn. Voormalig minister Cramer (ook PvdA) zou in de jaren tachtig aan Bluf sympathie hebben betuigd en daarvan zouden, volgens PVV’er De Roon, „gezinnen slachtoffer zijn geworden”.
Clairy Polak en met haar de gehele ‘linkse staatsomroep’, de door de Talibaan ontvoerde en verkrachte journaliste, de D66-stemmende rechterlijke macht, ambtenaren, politiecommissarissen die de PVV bekritiseren en verder iedereen die tot de elite behoort: de lijst van verdachtmakingen is oneindig. Dan zwijg ik nog maar over al die moslims die de PVV ervan verdenkt te liegen en takiyya te plegen. Het patroon is telkens hetzelfde: andersdenkenden hebben kwalijke, geheime motieven die alleen door de PVV worden onthuld, zij zijn niet integer of te vertrouwen en mogen daarom naar hartelust worden neergesabeld. Zelden of nooit wordt daar enig bewijs bijgeleverd.'

Halsema eindigt haar colums met: 'Voordat PVV-Kamerlid Bosma in zijn eerste column op deze zelfde plek in zijn vertrouwde groef schiet van ongefundeerde aanvallen op anderen (of bijvoorbeeld in weerwoord op mij), zou hij dit eens in overweging willen nemen: de bal kaatst terug.'

In NRC Handelsblad vandaag Femke Halsema’s, fractieleider van GroenLinks, eerste politieke column. Dit op uitnodiging van de hoofdredactie. De bedoeling van deze ‘wisselcolumn’  is het politieke debat op de opiniepagina’s in de volle breedte voeren. Na Halsema volgen Martin Bosma (PVV) en Ton Elias (VVD).

Lees voor de volledige versie vandaag NRC Handelsblad, online (betaald) of in de kiosk.

Bron(nen):   NRC Handelsblad