Kondigt Beatrix vandaag haar troonsafstand aan?

Op 31 januari, de verjaardag van haar dochter, kondigde koningin Juliana destijds haar troonsafstand aan. Het zou natuurlijk zo kunnen zijn, zo speculeert NRC Handelsblad, dat Beatrix op haar beurt de verjaardag van haar zoon, 27 april afwacht. Twee redacteuren van NRC hebben de voors en tegens op een rij gezet. Natuurlijk zijn de kinderen van Willem-Alexander en Máxima nog klein. En ook het omstreden huis in Mozambique is nog steeds niet verkocht. 

Als gunstig voorteken voor een abdicatie noemt de NRC o.a. de organisatorische veranderingen die recentelijk aan het hof zijn doorgevoerd. Zo zijn de secretariaten van koningin en prins samengevoegd en is er een nieuwe hofdame gekomen die net als Máxima expert is op het gebied van microfinanciering. Ook is de restauratie van het Paleis op de Dam bijna afgerond. 
Daarnaast is het politieke klimaat nu stabieler dan voorgaande jaren. NRC benadrukt dat de roep om een ceremonieel koningsschap door premier Rutte voorlopig de kop is ingedrukt. En ten slotte is door het onderzoek van Fasseur het laatste taboe rondom het vorstenhuis, de Greet Hofmans-affaire, uit de weg geruimd. 

Wie weet gaat het vandaag gebeuren. Eerst lekken er dan, ondanks protocol en embargo, de eerste geruchten uit. Dan wordt er, tot opwinding van iedereen, een extra NOS-journaal aangekondigd. En dan ontploft Twitter. We gaan het vanzelf een keer meemaken.

Bron(nen):   NRC  Volkskrant