VVD wil 'falende' ouders straffen

Opinie
woensdag, 02 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De VVD kwam de afgelopen dagen herhaaldelijk in het nieuws met voorstellen om 'falende' ouders aan te pakken: zowel ouders die hun kinderen mishandelen, als ouders die onvoldoende toezicht houden op probleemgedrag van hun kind, zoals spijbelen en zuipen. Ouders van comazuipers moeten ziekenhuiskosten zelf betalen Een VVD-raadslid uit Hoorn stuurt een brief aan de VVD-fractie in de Tweede Kamer waarin hij vraagt te onderzoeken of het mogelijk is om ouders van een comazuipend kind financieel aansprakelijk te stellen voor o.a. de ziekenhuiskosten. Dit is zeker in West-Friesland een probleem, omdat alcoholmisbruik onder jongeren daar vaker voorkomt en er meer zeer jonge drinkers zijn dan elders in het land.
Ouders van spijbelende kinderen krijgen geen kinderbijslag meer VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias zal in een debat met minister Van Bijsterveldt van Onderwijs bepleiten dat ouders geen kinderbijslag meer krijgen als hun kind structureel spijbelt en zij daar zelf niet genoeg aan doen. Ook moet het mogelijk zijn om de ouders dan een boete op te leggen.
Ouders die hun kinderen mishandelen worden het huis uit gezet In een ander debat pleit VVD’er Van der Burg ervoor dat ouders die hun kinderen mishandelen tijdelijk (voor 10 dagen) uit huis worden geplaatst. Dat is wettelijk gezien al mogelijk, maar het gebeurt in de praktijk nooit.
Straffe maatregelen! De VVD wil dat probleemgedrag van ouders en kinderen tijdig gesignaleerd wordt, zodat de ontwikkeling van ieder kind ondersteund kan worden. Een positief doel nastreven met harde sancties: is dat wel zo'n goed idee? Als kinderen spijbelen: is dat dan altijd de schuld van de ouder(s)? Of is dat enige mogelijkheid? Is het echt zo dat ouders geen oog meer hebben voor hun kroost tot ze in de buidel worden getast?