De angst voor de ouderdom begint steeds jonger

In de USA hebben inmiddels meer dan 1 miljoen tieners een cosmetische operatie ondergaan. Volgens de New York Times kregen in 2009 ongeveer 12.000 jongeren van 13 tot 19 jaar Botox-injecties toegediend.

In Nederland overweegt ruim een kwart van de jongeren een plastisch-chirurgische ingreep. Ruim 1/3 van de meisjes overweegt dit, terwijl 1/5 van de jongens een dergelijke ingreep zou laten doen. Maar liefst 8 van de 10 jongeren zijn ontevreden over hun uiterlijk. Dit blijkt uit onderzoek uit 2009 onder ruim 500 jongeren in de leeftijd van 13-19 jaar (NTvG).

Wat gebeurt er met jongeren in een wereld die draait om uiterlijk vertoon? Ze kunnen niet ontsnappen aan de media die hen voorhouden dat ze er jonger, dunner, sterker en beter uit moeten zien. Tv-programma's, zoals Extreme Makeover worden afgewisseld met reclame over beauty en anti-aging producten door modellen die hooguit 30 zijn. Op internet is het zo mogelijk nog erger. Je kan er je eigen foto bewerken en onvolkomenheden weg gummen. Veel bloot is er ook te zien bij digitaal (of chirurgisch) opgepimpte mensen. Tegenwoordig worden jonge meisjes zelfs wijsgemaakt dat je je niet kan vertonen zonder een 'Designer Vagina'.

Plastisch chirurgen houden ons voor dat ze niet alleen je uiterlijk veranderen, maar ook dat ze je zelfvertrouwen geven. Soms adviseren (huis)artsen zelfs dat jongeren aan hun uiterlijk laten sleutelen om aantrekkelijker en populairder te worden. Wat ben jij voor ouder als je je kind zelfvertrouwen ontzegt?

Maar wacht: was de adolescentie niet bedoeld om te leren omgaan met problemen om zo beter voorbereid te zijn op de volwassenheid? Als we onze kinderen beschermen voor ieder akkefietje of pukkeltje, bereid je ze dan nog voor op 'real life'? Vivian Diller, psycholoog en auteur van het artikel in Psychology Today, ziet een cosmetische ingreep als een quick-fix voor een interne angst, die wordt opgeroepen door het verlangen naar eeuwige schoonheid en jeugd. Een doekje voor het bloeden, dus.

Bron(nen):   Psychology Today  New York Times  NTvG