Al-Qaeda en Geert Wilders zijn de weg kwijt in Midden-Oosten

Nu moslims democraten willen zijn, is 11/9 2001 voorbij. De tegenstelling van toen blijkt een waanbeeld van extremisten.
In Libië en Egypte wordt internet platgelegd, maar ook op de websites van islamcritici in het Westen is het oorverdovend stil. Terwijl massa's mensen in het Midden-Oosten opstaan voor vrijheid en democratie houdt zelfverklaard freedom fighter Wilders zich op de vlakte - net als Ayaan Hirsi Ali, Henryk Broder, Alain Finkelkraut en vele anderen die doorgaans niet om een mening over de moslimwereld verlegen zitten. Le Monde sprak van l'intelligentsia du silence, en het enige dat hun stilte af en toe doorbreekt zijn wat verdwaalde angstkreten over Hezbollah of de Moslimbroederschap.

Wie roept er in de Arabische wereld om democratie en vrijheid? Honderdduizenden jonge en oudere mensen in de straten van Caïro, Tripoli, Tunis en ga zo maar door. Wie roept er om Sharia en een moslimstaat? Niemand eigenlijk. De woorden vallen niet eens in de Arabische wereld. Demonstranten willen werken, eten en vrij zijn van onderdrukking. Ze zijn bereid hun leven ervoor te geven. En dat is een lastig gegeven voor rechtse publicisten. De verwarring is totaal, omdat de tweedeling van 11 september simpelweg niet meer opgaat. Moslims blijken democraten, het Westen blijkt terreur te steunen.

Bron(nen):   Trouw