Als de vrouwen veranderen, verandert alles: ook in het Midden-Oosten

Volgens de Westerse stereotypen zijn moslima's gesluierd en onderdanig en worden ze onderdrukt en opgesloten in een harem. Naomi Wolf schetst een heel ander beeld: in Tunesië en Egypte liepen de vrouwen niet mee met de protesten. Ze stonden vooraan en in het centrum van het verzet. Zij haalden het nieuws, leidden Facebook forums en hadden soms zelfs een leidende rol. Bloggers, zoals Leil Zahra Mortada, namen grote risico's om de wereld dagelijks op de hoogte te houden van de protesten.

Volgens veel commentatoren was de rust van de demonstraties op het Tahrir-plein te danken aan de deelname van grote aantallen vrouwen en kinderen. Opvallend was de diversiteit van de aanwezige vrouwen: sommigen droegen een sluier of andere tekenen van religieuze conservatisme, terwijl anderen zich vrij genoeg voelden om een vriend te zoenen in het openbaar. De sociale media hebben ook een belangrijke rol gespeeld: het is voor vrouwen makkelijker om zo hun invloed te laten gelden dan door op een podium te klimmen met een megafoon.

De rol van vrouwen in de onrust in het Midden-Oosten wordt ernstig onderschat, volgens Naomi Wolf. Vrouwen vormen de stuwende kracht achter de culturele evolutie die de opstand onvermijdelijk maakte. Als de vrouwen veranderen, verandert alles - en vrouwen zijn in de islamitische wereld radicaal aan het veranderen. De grootste verschuiving is die van de educatie. Twee generaties geleden studeerde slechts een kleine minderheid van de dochters van de elite. Nu zijn meer dan de helft van de studenten aan de Egyptische universiteiten vrouw. Een substantiële minderheid van de jonge vrouwen in Egypte en andere Arabische landen leren kritisch te denken en hun mening te verdedigen, ook tegenover mannen. Ze laten zich gelden door bv. het publiceren van kranten, zoals Sanaa el Seif deed in weerwil van een bevel van de overheid om haar activiteiten stop te zetten, door zich kandidaat te stellen voor leidinggevende functies, enz. Het is veel makkelijker om een bevolking te tiranniseren die laag opgeleid is en gewend is om onderdanig te zijn.

Arabische vrouwen komen op voor hun eigen rechten. En aangezien het feminisme een logische uitbreiding is van de democratie, worden de despoten in het Midden-Oosten geconfronteerd met de niet te stuiten kracht van vrouwen die bereid zijn te vechten voor hun vrijheid en die van hun land.

Bron(nen):   Al Jazeera