"Hoe de hulpmaffia het echte Afrika verdonkeremaant"

De armoede daalt in Afrika spectaculair, net als de kindersterfte: lager dan ooit. En volgens McKinsey hoort Afrika nu tot de regio's waar de economische groei het hoogst is in de hele wereld.
Goede kans, schrijft het gezaghebbende tijdschrift Columbia Journalism Review (CJR), dat u daarvan niets weet. Dat klopt voor Amerikanen, dat klopt ook hier.
CJR inventariseerde wat er in de Amerikaanse media over Afrika verschijnt en kwam honderden reportages tegen over honger en ellende, maar geen over voorspoed en hoop. Simpele reden: er is een bedrijfstak die aan hulp voor Afrika doet, en die bedrijfstak heeft een markt die zij niet graag verpest ziet. En dus wordt in de VS, maar ook op grote schaal in Nederland, een deel van de budgetten van de hulporganisaties gereserveerd voor journalisten die rampreportages willen maken. En, schrijft CJR, er zijn ook rampen in Afrika: hongersnoden, vluchtelingenkampen, AIDS. Maar dat is niet de tendens van Afrika. Dat is er een van groei en aarzelende vooruitgang.
Maar die blijft verborgen, om de markt van de hulp niet te verpesten.
Zo'n inventarisatie - wat wordt er over Afrika geschreven en vertoond op tv - zou voor Nederland ook interessant zijn. En dan ook graag: wie heeft voor die verhalen en reportages betaald?

Bron(nen):   Columbia Journalism Review