Seksualisering schadelijk voor kinderen?

In Engeland loopt een campagne met als titel 'Stop Pimping Our Kids'. De campagne wil de seksualisering van kinderen tegen gaan. Ouders en deskundigen maken zich namelijk zorgen over de mogelijke gevolgen daarvan voor de psychosociale ontwikkeling van kinderen en hun houding tegenover seks en relaties.

Bij meisjes lijkt het alsof alles om het uiterlijk en het lichaam gaat. Op de basisschool gebruiken ze al make-up en als ze 13 zijn, scheren ze hun benen en dragen ze naaldhakken. Het internet heeft een belangrijke invloed op tieners en pre-tieners. Sociale media dragen hun steentje bij. Ze pingen en sms'en liever dan dat ze een gesprek met iemand hebben. Op internet leren ze dat je grote borsten, slanke tailles en geen schaamhaar mag hebben om aantrekkelijk te zijn en succesvol te worden. En de tv doet de restj: als Holland's Next Topmodel of de volgende Pop Star tel je pas echt mee en kom je aan een rijke man.

De winkelketens verkopen kleding die verder bijdraagt aan de seksualisering van jongere kinderen. Het is ongelooflijk hoeveel 'kinderkleding' niet geschikt lijkt voor kinderen. Wat te denken van een BH in luipaardprint met borstvullingen voor een kind van 8? Of strak ondergoed met strass steentjes en opschriften als 'Total VIP' of 'Angel', en een T-shirt met 'Toekomstige Voetbalvrouw' voor 3-jarigen. Schoenen met hakken zijn al voor peuters volop voorradig.


In Nederland is het niet veel anders, maar is dit schadelijk voor hun houding tegenover seks en relaties? Worden ze daar minder goede moeders en rolmodellen van, zoals het artikel suggereert?

Er zijn uiteraard grenzen, maar kun je die als ouder niet zelf handhaven? Heb je daar een campagne en een stapel deskundigen voor nodig? En zou zo'n campagne helpen? Gaan de winkels dan ineens old-English style kleding verkopen?

Bron(nen):   Daily Mirror