Economische les van een Amerikaanse senator: ‘Create a great university and wait 200 years’

Detroit, de vierde stad van de VS, stond ooit bekend als het Parijs van het Westen. Er stonden imposante wolkenkrabbers en dito villa’s. Dankzij de autoindustrie rezen hightech bedrijven als paddestoelen uit de grond en werd de stad een magneet voor migranten. Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW, noemt Detroit in Folia, het weekblad voor de Universiteit van Amsterdam, ‘het Silicon Valley van het begin van de twintigste eeuw’.
Nu is Detroit een stad in verval en heeft zij een van de hoogste misdaadcijfers. Het aantal inwoners daalde van twee miljoen naar minder dan de helft. Het het centrum is veranderd in een spookstad.

De derde stad van Amerika, Chicago, heeft een vergelijkbare achtergrond. In plaats van autoindustrie ontwikkelde er zich een metaal- en machine industrie en een bloeiende groothandel in vleesproducten. Anno 2011 kunnen de verschillen niet groter zijn, schrijft Dijkgraaf. ‘Terwijl Detroit krimpt en verdort, groeit en bloeit Chicago.’ Chicago telt een aantal topuniversiteiten, heeft vooraanstaande cultuurinstellingen, een wereldsymfonieorkest en een opera. Detroit heeft veel minder aanbod.
‘Create a great university and wait 200 years’, zei ooit de Democratische senator en socioloog Daniel P. Moynihan. Een economische les die in deze tijd van bezuinigingen op onderwijs, wetenschap, kunst en cultuur wel wat beter geleerd kan worden, vindt Dijkgraaf. Want een andere uitspraak van Moynihan luidde: ‘Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar niet op zijn eigen feiten.’

Bron(nen):   Folia