Pubers horen te rebelleren en te experimenteren (vrees ik)

Opinie
vrijdag, 06 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Iedere puber is anders, maar er zijn weinig hele brave pubers. Misschien is extreme braafheid zelfs iets om je zorgen over te maken. De meesten vertonen wel eens gevaarlijk, ongezond of anti-sociaal gedrag. Ze experimenteren met drinken, roken, seks, en sommigen gaan nog een stapje verder en stelen of gaan aan de drugs. Het baart veel ouders zorgen, maar het goede nieuws is: het gaat in bijna alle gevallen weer over.
Experimenteren is een manier om de verantwoordelijkheid voor hun eigen daden te leren nemen. Het is een stap op weg naar volwassenheid, in het leren maken van keuzes en het leren nemen van beslissingen. Ouders zien dit als 'fout' gedrag, maar het hoort bij grenzen verleggen en het vormen van een eigen identiteit.
Rebelleren hoort er ook bij. Ze kunnen alles zelf, weten alles beter en willen indruk maken op hun leeftijdsgenoten. Ze lappen de ouderlijke regels opzettelijk aan hun laars om hun eigen onafhankelijkheid te benadrukken. Als de ouders het ergens niet mee eens zijn, gooien ze de kont tegen de krib en beginnen ze een eindeloze discussie.
Recent is ook vastgesteld dat de hersenen van pubers nog groeien en dat zou ook kunnen verklaren waarom ze zoveel risico's nemen. De hersengebieden die verband houden met de emoties ontwikkelen zich namelijk sneller dan die verband houden met rationeel denken. Dat kan verklaren waarom ze zo impulsief zijn en vaak last hebben van humeurigheid, al spelen bij dat laatste hormonen ook een belangrijke rol.
Lees verder op de BBC Science website over de biologische en psychologische ontwikkeling van tieners.
Bron(nen): BBC News