Jongeren zijn verslaafd aan games, drank, drugs, seks. Ze deugen gewoon niet!

Opinie
zaterdag, 14 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum blijkt dat zo'n 12.000 jongeren gameverslaafd zijn. De bevindingen zijn oprecht zorgwekkend, want deze jongeren besteden gemiddeld zo'n 8 uur per dag aan het gamen. Dat gaat ten koste van hun slaap en hun huiswerk.
Dat was het slechte nieuws wat het gamen betreft. Je zou het ook zo kunnen formuleren: 1,5% van de jongeren tussen 13 en 16 jaar is verslaafd aan games (en 98,5% dus niet). Je kunt ervan op aan dat er heel veel jongeren gamen zonder er verslaafd aan te raken.
Er zijn nog meer cijfers die een ander licht werpen op het onderzoek. Gemeld werd dat de verslaafden vaker last hebben van depressies en eenzaamheid dan andere gamers. Daaruit kun je niet concluderen dat ze depressief en eenzaam zijn geworden door het gamen. Voor depressieve, eenzame jongeren blijft er misschien niet veel anders over dan gamen. Bij jongeren, die zeggen zowel online als offline goede vrienden te hebben, komen dergelijke negatieve gevoelens minder voor. Verder is het zo dat bijna alle gameverslaafden in dit onderzoek jongens waren. Bij meisjes is het percentage verslaafden veel lager en dus van de totale groep jongeren ook.
Fé Toussaint wijst er in Trouw terecht op dat jongeren systematisch in een slecht daglicht worden gesteld. Mensen staren zich blind op krantenberichten en scheren 'de jeugd van tegenwoordig' gemakshalve over één kam. Maar hoe vaak komen game- en computerverslavingen bij volwassenen voor? En waaraan spendeerden de voorgaande generaties 8 uur per dag? Flipperkasten? Fruitautomaten? De jukebox? Make Love not War?
Bron(nen): Trouw Gamez