Iedere 55-plusser moet aan de polypil

Opinie
donderdag, 26 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het idee van de polypil is simpel: stop alle middelen die de kans op hart- en vaatziekten verlagen in één pil. Zo’n pil is goedkoop en dus voor iedereen ter wereld beschikbaar. De gemiddelde levensverwachting van mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zou met 3,5 jaar toenemen en dat zou de grootste medische doorbraak ooit betekenen.
Maar de polypil heeft ook tegenstanders, zoals de Nederlandse Hartstichting en het Nederlands Huisartsen Genootschap. Voor apothekers en artsen is een vaste combinatie van dezelfde dosis aan medicijnen voor iedereen een aantasting van hun beroepseer. Zij zien zich graag als vakmensen die individueel maatwerk leveren.
Statistici hebben ook moeite met de bewering dat de levensverwachting door de polypil spectaculair zal toenemen. Je kunt niet alle positieve resultaten van alle losse studies van verschillende medicijnen bij elkaar optellen. Dan zou je net zo goed kunnen zeggen dat een glas wijn per dag met een dieet van pure chocolade, amandelen, fruit, groente, knoflook en vier keer per week vis de kans op een hartinfarct met 76% vermindert.
De polypil werd al eind 2003 bedacht door Britse onderzoekers. In 1 pil wilden ze een cholesterolverlager, 3 bloeddrukverlagers, foliumzuur en aspirine. Toch is het eerste grote onderzoek naar de effectiviteit van een polypil, waaraan ook de Universiteit Utrecht meewerkt, pas vorig jaar van start gegaan. Die vertraging wordt geweten aan de farmaceutische industrie, die de middelen liever apart en steeds duurder verkoopt door ze telkens een klein beetje te verbeteren, dan een pil op de markt te brengen die maar 1 euro per maand zal kosten.
Men is ook bang dat mensen die straks weten dat ze door dagelijks een pil te slikken tegen alles zijn beschermd, zich niet meer zullen houden aan adviezen om gezonder te eten of meer te bewegen. Daar staat tegenover dat deze pil bereikbaar wordt voor delen van de wereld die zich geen dure westerse medicijnen kunnen veroorloven.
Kortom, de opmars van de medische toverbal is waarschijnlijk niet meer te stuiten.