Bereid je voor op een invasie van zombies!

De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bereiden mensen voor op calamiteiten: besmettelijke ziekten, beroepsrisico’s, natuur- en milieurampen en bedreigingen van terroristische aard. Nu breiden ze hun werkgebied uit tot zombies en andere griezels.

Waar komen zombies vandaan?
Iedereen heeft wel eens een zombie-film gezien, zoals ‘The Return of the Living Dead’, maar waar komen deze figuren die het liefst mensenhersenen eten vandaan? Het woord ‘zombie’ komt uit de voodoo traditie in Haïti en New Orleans. Hoewel de betekenis ervan lichtjes is veranderd door de jaren heen, verwijst zij naar een menselijk lijk dat op mysterieuze wijze weer tot leven is gewekt. De zombie wordt in films en boeken vaak afgeschilderd als een ziek agressief wezen dat besmet werd met een virus waardoor het geen controle meer heeft over zichzelf en lichamelijk aftakelt: verkleuring van het bloed (groen), ontbindend vlees, gruwelijke gezwellen waarin het virus zich vermenigvuldigt. Door beten en lichaamssappen besmet de zombie in hoog tempo anderen in zijn omgeving. De Zombie Survival Guide zegt dat het gaat om het virus Solanum, maar volgens anderen kan ook straling, een mutatie van een bestaande besmettelijke ziekte of een uit de hand gelopen medisch experiment de oorzaak zijn.

Het noodpakket voor de zombie-apocalyps
Stel dat jouw stad, regio of land overgenomen wordt door zombies: ben jij dan op het ergste voorbereid en heb je je noodpakket al klaar te staan? Wat hoort er allemaal in te zitten?

 • Water (4 liter per persoon per dag)
 • Voedsel (niet-bederfelijke dingen die je regelmatig eet)
 • Medicijnen (zowel op recept als op niet-recept, zoals paracetamol)
 • Hulpmiddelen en benodigdheden (mes, tape, radio op batterijen, batterijen, enz.)
 • Schoonmaak- en verzorgingsproducten (bleekmiddel, zeep, handdoeken, enz.)
 • Kleding en beddengoed (een set kleding voor elk gezinslid en dekens)
 • Belangrijke documenten (kopieën van uw rijbewijs, paspoort)
 • EHBO-set (dat helpt niet als een zombie je bijt, maar wel als je je bezeert).

Het noodplan
Als je noodpakket klaar is, moet je met je familie of buren om de tafel gaan zitten om te komen tot een noodplan. Dit omvat waar je naartoe zal gaan en wie je zal bellen als er een zombie op de stoep staat (of bij een andere noodsituatie).

 • Maak een lijstje van alle calamiteiten, die zich kunnen voordoen in jouw regio (aardbevingen, tornado’s) en inventariseer wat je daarbij nodig hebt.
 • Kies 2 verzamelplaatsen waar je met je familie of buren bijeenkomt (1 vlakbij huis + 1 verderaf voor het geval de 1e niet meer bereikbaar is).
 • Maak een lijst met telefoonnummers van lokale hulpdiensten, zoals de politie, brandweer, de Zombie Alarm Centrale. Voeg ook een contactpersoon toe in een ander deel van het land of in het buitenland, voor het geval niemand meer bereikbaar is in jouw regio. Via dit contact kun je de rest van je familie laten weten dat je oké bent.
 • Plan een vluchtroute. Als de hongerige zombies oprukken, moet je zo snel mogelijk de stad kunnen verlaten. Plan ook meerdere routes, voor het geval je de eerste niet kunt gebruiken.

Meer tips voor een aanval door een weerwolf, vampier of vuurspuwende draak vind je hier.

De CDC zijn nog bezig met het ontwikkelen van richtlijnen voor invasies van reuzenmieren, reuzensprinkhanen en reuzenkonijnen. Daarna komen de invasies van aliens aan de beurt. WIK houdt je op de hoogte.

Bron(nen):   CDC  Zombie Survival Guide  weerwolven, vampieren, ...