Nederland geeft niet meer, het neemt alleen nog maar

Minister Rosenthal wil negen ambassades sluiten, waarvan vijf in Zuid- en Midden-Amerika. Rosenthal wil inzetten op ‘economische diplomatie’ en spreekt daarom over ‘modernisering’, schrijft de Volkskrant. Hij kijkt liever richting China en India, want dáár zouden de kansen liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven.
Toegegeven, de handel met Guatemala, Ecuador en Bolivia is niet spectaculair. Niettemin zal Latijns-Amerika een steeds grotere rol gaan spelen op het wereldtoneel.
Oud-ambassadeur van Midden-Amerika Jan Willem Bertens weet als geen ander hoe belangrijk fysieke aanwezigheid is. ‘Latino’s zijn gevoelig, De amistocratie: je moet elkaar kennen, hand op de schouder leggen, tikje tegen de wang. Zaken doen zonder ambassades is al voetballen zonder voetbal.’

Het heeft Nederland eeuwen gekost om een imago op te bouwen van een land van mensenrechten, internationale vrede, armoedebestrijding en stabiliteit, zegt een anonieme ambassadeur uit Latijns-Amerika. Die reputatie behoort echter spoedig tot het verleden. Staatssecretaris Knapen is van plan te stoppen met hulp aan een reeks landen. Het levert in de ogen van dit kabinet niets op. Het gaat dit kabinet alleen nog maar om de handel. Nederland geeft niet meer, het neemt alleen nog maar.

Bron(nen):   de Volkskrant (betaald online)