#BringBackOurGirls: het gevaar van hashtag-activisme

Zaterdag voegde zelfs Michele Obama zich in de hype: zij sprak een rede uit over de verdwenen meisjes in Nigeria met de hashtag #BringBackOurGirls in beeld. Ze sloot aan bij een trend: honderdduizenden gebruikten de hashtag al. Maar er schuilt een groot gevaar in schrijft  DA Lovell op Root. Van tijd tot tijd is er een kwestie, iets ergs, waar we allemaal betrokkenheid bij voelen. Er ontstaat dan iets online, een hashtag, een facebookpagina, een condoleanceregister, waar we kunnen laten merken dat we het ook erg vinden. Zo konden de twee verdwenen broertjes uit Zeist vorig jaar rekenen op massaal digitaal meeleven. Volgens DA Lovell is het nadeel van de digitale steunbetuigingen dat de mensen die er aan meedoen het gevoel hebben dat ze iets hebben gedaan. Dat ze hebben geholpen. En dus sluiten ze het hoofdstuk en wachten op een nieuw zielig geval om zich bij aan te sluiten. Het houdt mensen af van actie. Al zou die actie er maar uit bestaan dat ze op onderzoek gaan naar de feiten achter de feiten. Hoe zit dat met de plaats van meisjes die naar school gaan in strenge moslim-gebieden? Hoe zit dat met huiselijk geweld? Nu hoeven mensen dat niet te doen. Ze hebben de pagina al geliked, het condoleanceregister getekend, de hashtag gebruikt.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vestzak

  Tja, over het algemeen vind ik ook dat je beter met het hoofd dan met het hart kunt reageren. Je zag het ook in de massahysterie na de “minder”-uitspraken van Wilders. Overal paniek, massale aangiftes, een MP die in het jeugdjournaal staat te hakkelen dat kleine kindertjes niet bang hoeven te zijn in ons land. Ja, er moest zelfs een cordon worden aangelegd (PvdA. De PvdA houdt namelijk wel van boycotten). Het leek bijna een wedstrijd in verontwaardiging. Gelukkig waren er nog wel wat politici die het hoofd koel wisten te houden (Pechtold; zelfs GS (…) moest dat – met bijzonder veel moeite en een verzuurd gezicht dat op kotsen staat – toegeven: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/03/pechtold_hartje_pvv.html ).

  Maar dit gaat natuurlijk weer eens nergens over. Niets mis mee om je afkeer uit te spreken jegens islamisten. Zouden meer mensen – en al helemaal politici – moeten doen.

  Maar ja, in de VS heb je ook idioten rondlopen die een andere mening zijn toegedaan. Je vindt ze bij de Tea Party, vergelijkbaar met een anti-establishment beweging die we hier in dit land ook hebben.
  http://www.msnbc.com/morning-joe/ann-coulters-mocks-bring-back-our-girls-backfires-twitter

 2. marianne martens

  Michele Obama voegt zich zelfs in de hype? Over hetzelfde onderwerp zijn op Wel.nl hele goede opmerkingen geplaatst.Het reageren door Westerse instanties was 0,0. Zal nare kanten hebben, maar deze vrouw is een zeer intelligente, beschaafde straatvechter die meer betekent voor de Amerikaanse samenleving dan elke andere presidentsvrouw, ooit. Wat doet de echtgenote of echtgenoot eigenlijk van Rutte? of is dit ook een ” zelfs” opmerking?

 3. meesan

  De likende mens zou ook geen actie ondernemen als er geen facebook- of twitteractie was. Dan deden ze helemaal niks. Door deze acties krijgt het onderwerp (meer) aandacht. Of dat nuttig is, is een tweede. Maar het lijkt mij niet dat liken mensen weerhoudt van het ondernemen van daadwerkelijke actie.

 4. Sara10101

  Weer zo’n zuur verhaal. En het is niet waar. Aanvankelijk werd er niet of nauwelijks actie ondernomen. Meisjes werden als verloren beschouwd. Door het wereldwijde protest, online, juist door Obama en andere celebrities, met moslims, en demonstraties in Nigeria, is het níet overgewaaid. Resultaat: Jonathan Goodluck committeerd zich en zet zn leger in. En tenninste US, UK en Belgie hebben hulp bij het zoeken gestuurd…

  Dus. Weer zo’n zuur verhaal.

Reacties niet toegestaan