‘Met haar ben ik alleen maar bevriend’

Als een man en een vrouw met elkaar bevriend zijn en één van beiden heeft een partner, is die partner vaak jaloers. De man snapt niet wat het probleem is, want hij heeft altijd al meer vriendinnen dan vrienden gehad. En zijn partner vraagt zich af of dat eigenlijk wel kan. Volgens Anne Rettenberg (psychotherapeut in New York) is dat niet normaal. Als hij geen mannelijke vrienden heeft, is dat slecht nieuws, ook als hij alleen maar bevriend is met een andere vrouw. Het kan maar 2 dingen betekenen: hij heeft problemen met zijn seksuele identiteit of hij heeft geen vertrouwen in mensen.

Vaak hadden deze mensen een slechte relatie met de ouder van hetzelfde geslacht en identificeerden ze zich met de andere ouder. Als een jongen zich identificeert met zijn moeder of een meisje met haar vader kan dat ertoe leiden dat hij wat meer 'vrouwelijke' eigenschappen heeft, bv. erg zorgzaam is, empathisch, ... (je kunt het slechter treffen) en zij wat meer 'mannelijke' eigenschappen heeft, bv. erg ambitieus en onafhankelijk is. Dat is op zich niet abnormaal. Het is pas ongezond als je een hekel hebt aan je eigen sekse. Dat betekent dat je een hekel hebt aan een aspect van jezelf en je eigen seksuele identiteit niet aanvaardt. Dit kan leiden tot psychische problemen, zoals depressies en een negatief lichaamsbeeld. Volgens Rettenberg heeft iedereen vrienden nodig van het eigen geslacht, omdat zij je meest intieme problemen beter begrijpen.

Verder is het volgens Rettenberg zo dat veel mensen, die geen vrienden van hetzelfde geslacht hebben, geen vertrouwen hebben in andere mensen en niet in staat zijn om een diepgaande emotionele intimiteit te delen. Veel van deze mensen zijn vroeger verwaarloosd of misbruikt. Ze leerden op jonge leeftijd dat onvoorwaardelijke liefde moeilijk te vinden is, of misschien wel onmogelijk is. Of ze komen uit een gezin waar denigrerend werd gesproken over mensen van hun geslacht: 'meisjes tellen niet mee', 'alle jongens zijn viespeuken'. Het internaliseren van soortgelijke boodschappen schaadt hun gevoel van eigenwaarde en zorgt ervoor dat ze mensen van het andere geslacht benijden.

Bron(nen):   Psychology Today