Syrië: Assad maakt zich vooral zorgen om zijn banktegoeden

Assad moet opzij stappen. Dat vindt niet alleen president Obama, maar ook Europese leiders en een aantal Golfstaten. Ook zijn er sancties aangekondigd. De olie uit Syrië gaat in de ban.
Sancties is volgens Robert Fisk van The Independent een groot woord voor een land dat nauwelijks genoeg olie voor zich zelf heeft.
Bashar Assad trekt zich, schrijft Fisk, gewoon van niemand iets aan. Hoeft-ie ook niet, omdat dictators nu eenmaal denken dat het rustig is in hun land. Een dictator ligt niet van wakker van dode burgers. Ook vertelt hij de secretaris-generaal van de VN doodleuk dat alle militaire en politieactiviteiten zijn gestopt, terwijl het geweld tegen burgers gewoon doorgaat..

Assad is voor niemand bang. Wat hij wel vreest is dat zijn ruim 12 miljard euro in buitenlandse reserves snel zullen slinken door de onrust. De afgelopen maanden is hij al bijna 2 miljard euro kwijtgeraakt. Niet alleen aan het bestrijden van de protestdemonstraties, vermoedt Fisk. Een deel van zijn tegoeden is waarschijnlijk doorgesluisd naar Libanese banken.

Assad hoeft geen bombardementen te vrezen van de Navo. Een opgerichte ‘Hoge Commissie voor de Revolutie’ houdt het opsluiten van arrestanten in een stadion niet tegen. De goedbedoelde maar loze gebaren houden Assad voorlopig in het zadel.

Bron(nen):   The Independent