"Er is geld": Het verhaal van Georgios, een Griekse ambtenaar

George Papandreou won de verkiezingen in 2009 onder een simpele slogan: ER IS GELD. Zijn conservatieve tegenstanders hadden lonen van ambtenaren en andere staatsuitgaven verlaagd. Volgens Papandreou niet nodig. Zijn verkiezingsleus: "Lefta yparchoun", er is geld. Dat was er niet en zijn kiezers komen er nu ook achter.
Neem 51-jarige Georgios Fotiadis. Jarenlang een trotse en tevreden treinmachinist op de hogesnelheidslijn in overheidsdienst. Een fantastische baan waarmee hij 3500 euro netto verdiende.
Hij kocht in havenstad Pireus een 4-kamerflat van 75 vierkante meter, trouwde voor de tweede keer, werd weer vader. En toen bleek dat lefta niet yparchoun.
Hij werd ontslagen bij het spoor en heeft met veel moeite en kruiwagens een baantje gekregen in de wasserij van een ziekenhuis in Athene. Hij heeft twee taken: beddengoed ontdoen van smerigheid die de wasmachine niet verwijdert, zoals poep en de ergste etensresten verwijderen van de afwas, voor die de machine in gaat. Hij verdient 950 euro netto. Zijn huis staat te koop, zijn huwelijk onder druk.
Hij is een voorbeeld van zo'n luie Griek, die maar moet voelen dat hij een uitvreter is.

Bron(nen):   Der Spiegel