Paul Krugman: ‘Europe has a hole in its bucket’

Als de Europese crisis niet zo tragisch was, dan zou zij in de categorie galgenhumor zelfs grappig zijn', schrijft Paul Krugman, The New York Times-columnist en Nobelprijswinnaar Economie (2008). ‘Want nu het ene na het andere reddingsplan mislukt, beginnen de Heel Serieuze Mensen van Europa - er almaar idioter uit te zien’, schrijft hij in The New York Times.
De kern van het probleem lijkt op het cynische liedje “There’s a Hole in The Bucket”: bezorgd over mogelijk wanbetalingen willen investeerders een hoge intrest op Italiaanse schuld. En die hoge rentevoeten maken een wanbetaling nog waarschijnlijker.

Met andere woorden, het is 'een vicieuze cirkel', de vrees voor wanbetaling dreigt een self fulfilling prophecy te worden. Een oplossing zou kunnen zijn een fonds creëren dat geld leent aan Italië.
Maar hier komen we in de volgende 'vicieuze cirkel': Dat fonds moet gesteund worden door Europese regeringen — en Italië is daar een van. Het belangrijkste  probleem: 'Het hele eurosysteem is bedacht om de laatste economische oorlog te beslechten', die van de jaren zeventig, 'terwijl het echte gevaar een herhaling is van de jaren dertig’, schrijft Krugman. 'De pijnlijke waarheid is dat het er almaar meer op lijkt dat het eurosysteem ten dode is opgeschreven.'

Lees de hele (vertaalde) column in De Morgen of in NYT

Bron(nen):   De Morgen  The New York Times