We zijn overgeleverd aan irrelevante pygmeeën als Sarkozy en Berlusconi

Afgelopen zaterdag keken Merkel en Sarkozy na een vraag van journalisten of er nu in de Italiaanse schulden gesneden zou gaan worden elkaar eerst onzeker, vervolgens meewarig en tenslotte ondeugend glimlachend aan. 'Het was alsof ze elkaar vonden in de gedachte dat Berlusconi de grootste grap was van God sinds het ontstaan der tijden. Dat de Bunga Bunga Hopper aan het hoofd staat van een der grootste Europese economieën is ook een ongelooflijk goddelijke grap als hij niet bezig zou zijn de wereldeconomie naar de knoppen te helpen.' Dat schrijft de Engelse columnist Matthew Norman in The Daily Telegraph.

Norman noemt niet alleen Berlusconi een minkukel, maar haalt ook Sarkozy door de gehaktmolen. 'Deze ondermaatse trotse nieuwe papa' en ‘monsieur le president' kan, schrijft Norman, alleen in Peking zonder een extra (Chinees) telefoonboek aan tafel plaatsnemen. ‘Met zijn treurige grote ogen en overmaatse gok is hij een kruising tussen Mr.Punch en Marcel Marceau. Hij is ijdel, grof, paranoïde en een schreeuwlelijk die niet te beroerd is premier Cameron toe te schreeuwen en zwaar te beledigen - hoezeer die dat ook verdiend omdat hij geen enkele coherente buitenlandse politiek heeft ontwikkeld.’

Norman noemt Merkel (‘de gezette Oost-Duitse Hausfrau uit het Oosten’) een manwijf van stavast waar je op kan bouwen en de enige echte Europese leider van formaat. De bondskanselier komt er in zijn commentaar nog het beste van af.
Voor ons, gewone stervelingen, vermoedt Norman, zal het lachen binnenkort - en misschien wel eerder dan gedacht - vergaan. 
Het is geen fijnzinnig Brits understatement te noemen wat Norman schrijft, maar wel met een herkenbaar waarheidsgehalte.

Bron(nen):   Daily Telegraph