Finnen vinden hun eigen land racistisch

Een ruime meerderheid van de Finnen vindt dat hij of zij in een racistsich land woont. Slechts veertien procent van de respondenten ziet zichzelf overigens als min of meer racistisch.

Uit het onderzoek (van Gallup voor Helsingin Sanomat, de grootste kwaliteitskrant van Finland) blijkt ook dat 35 procent van de respondenten de stelling onderschrijft dat 'de islam een bedreiging vormt voor de westerse waarden en democratie'.

Dertig procent stemde geheel of gedeeltelijk in met de stelling dat 'mensen van bepaalde rassen niet geschikt zijn om in een moderne samenleving te leven'. Onder aanhangers van de populistische Ware Finnen, sinds april de derde partij van Finland, was dit  51 procent.

'Dat is racisme', zegt commentator Kari Huhta van Helsingin Sanomat. Hij stelt dat de uitkomsten van het onderzoek, die niet veel verschillen met een onderzoek een aantal jaren eerder, in een ander daglicht staan nu de Ware Finnen zo'n grote verkiezingszege hebben geboekt. De partij ging in april van 4 naar 19 procent van de zetels in het Finse parlement.

Bron(nen):   De Volkskrant