Wat is er mis met psychofarmaca?

Opinie
zondag, 20 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Ongeveer 1/4 van de Amerikaanse vrouwen slikt psychofarmaca. En volgens een artikel in Slate is dat een slechte zaak. Maar is dat wel zo? Als mensen ziek zijn en medicatie gebruiken om beter te worden, is dat dan zo raar? Vrijwel iedereen gebruikt wel eens medicijnen: waarom wel als er iets mis is met je longen, darmen of hart en niet als er iets niet goed gaat in je hersenen?
Sommige psychische klachten kun je nog vergelijken met een verkoudheid. Het is niet prettig, maar het gaat vanzelf over. Er zijn echter ook psychische problemen die dodelijk kunnen zijn. Moet je dan niet ingrijpen?
Men voert vaak aan dat psychofarmaca onnatuurlijk zijn en dus gevaarlijk. Als je de dingen op hun beloop laat, kan dat nog gevaarlijker zijn. Medicijnen tegen een hoge bloeddruk zijn ook onnatuurlijk en kunnen negatieve bijwerkingen hebben, maar een hartinfarct is erger.
Jan met de pet vindt algauw dat medicatie helemaal niet nodig is bij een depressie, zeker niet als hij dat vergelijkt met zijn eigen dipjes. Bij milde vormen van een depressie is therapie inderdaad even effectief als medicatie. Bij ernstiger vormen gaat dat niet meer op. Maar ja, de beste stuurlui staan zoals gewoonlijk aan wal.
Misschien is het wel zo dat mannen er goed aan zouden doen om meer psychofarmaca te gebruiken. Depressies gaan bij hen vaker samen met huiselijk geweld, alcoholisme, het verwaarlozen van hun gezin, geslaagde suïcides en hun kinderen nemen vaak hun depressieve gedachten en reactiepatronen over.