Tijd voor een nieuwe kalender?

Opinie
vrijdag, 30 december 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Twee wetenschappers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore hebben een nieuwe kalender ontwikkeld. Bij de nieuwe kalender valt een datum elk jaar op een vaste dag. Je bent dan bijvoorbeeld elk jaar jarig op een donderdag. Uiteraard vallen dan niet enkel de verjaardagen op een vaste dag, maar ook feestdagen zoals Kerst en Nieuwjaar. Deze zullen dan elk jaar op een zondag vallen.
Bij de nieuwe kalender tellen bijna alle maanden 30 dagen. Enkel de maanden maart, juni, september en december tellen er 31. Tel dit bij elkaar op en je komt op een totaal van 364 dagen (52 weken van zeven dagen). Net zoals met de normale kalender loop je dan niet helemaal gelijk met de omlooptijd van de aarde rond de zon. Bij de normale kalender is dit verschil 0,25 dagen en bij de nieuwe kalender is dit opgelopen naar 1,25 dagen. Bij de normale kalender wordt dit opgelost door een schrikkeljaar om de 4 jaar. Bij de nieuwe kalender gaat het echter om een schrikkelweek die plaats vindt om de 5 of 6 jaar. Hierbij wordt er een extra week aan december geplakt, waardoor na een aantal jaar het evenwicht weer wordt hersteld.
De voordelen van de nieuwe kalender zijn vooral te vinden in de economische wereld. Voor bedrijven scheelt het namelijk al enorm dat ze niet elk jaar de kalender opnieuw moeten bekijken. Die verandert namelijk niet. Denk daarnaast aan de kerstperiode. Doordat kerst elk jaar op een zondag valt hebben werknemers minder vrije dagen, waardoor de zakenwereld gewoon kan doordraaien zoals elke andere werkweek. Voor de mensen die jarig zijn op een van de dagen die afvallen met de nieuwe kalender is het natuurlijk een stuk minder. De datum 31 januari verdwijnt bijvoorbeeld. Volgens de wetenschappers moeten zij dan maar kiezen voor 30 januari of 1 februari.
hanke henry permanent calendar
Bron(nen): De Standaard