Obama en Assad zijn nu bondgenoten, na 191.000 doden

De Amerikaanse regering heeft besloten dat IS moet worden vernietigd. Niet onlogisch: het landhongerige schrikbewind in delen van Irak en Syrie is een bedreiging voor die twee landen, voor het hele Midden -Oosten en voor de wereld. Maar IS vernietigen zal alleen lukken als dictator en massamoordenaar Assad standhoudt tegen IS. Als Assad verliest wordt IS zo sterk dat alleen een grondoorlog gevoerd door de Amerikanen IS nog kan tegenhouden. En een grondoorlog is wel het allerlaatste waar Obama en de Amerikanen willen. Na twee oorlogen - Afghanistan en Irak - waarin geen enkel van de gestelde doelen werd bereikt na 13 jaar strijd is Amerika wel klaar met troepen die sterven voor een zinloze strijd. En dus moet Assad winnen en staan de Syrische dictator en Obama zij aan zij in de strijd tegen IS. En dat nadat de oorlog van Assad tegen zijn volk 191.000 levens heeft gekost Lees daarover ook de analyse in Foreign Policy

36 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jan Terlouw

  Volgens Bush behoort Syrië tot de Axe of evil. En nu is het een bondgenoot. Tja, en de Amerikanen vragen zich maar af waarom hun invloed tanende is. Ze hebben geen ruggengraat meer en voeren een Ad hoc beleid. Een supermacht in verval.

  • Paulraw

   Rare jongens die Amerikanen .Alle regeringsleiders die Westerse pakken en stropdassen dragen in het MO(Assad,Mubarak,Hussein die allen christenen met rust lieten) en moslimbroeders etc opsloten,moeten worden verdreven,en fundamentalistische lieden in jurken die terroristen steunen van ISIS en Boko Haram (Qatar en SA) krijgen volledige steun en Westerse wapens.

   (in antwoord op Jan Terlouw)
   • Jan Terlouw

    Die regeringsleiders in westerse pakken waren een voor een dictators en gehaat door hun eigen volk. De arabische lente komt niet uit de lucht vallen.

    (in antwoord op Paulraw)
    • Paulraw

     Weet ik ,die moeten ook weg.Praat ze ook niet goed.Maar die selectieve steun voor de financiers van de hoofdenhakkers van ISIS is toch opvallend.

     (in antwoord op Jan Terlouw)
     • Jan Terlouw

      Tja, olie en geld bepaalt de selectiviteit. Olie maakt van de ene partij een bondgenoot (SA en Qatar) en van de andere zonder olie een vijand. Niks idealen. It’s all about the benjamins!

      (in antwoord op Paulraw)
    • Burgermans

     Libië, Irak en Egypte zijn er niet leefbaarder op geworden na het verjagen van de seculiere dictators. De Arabische Lente is dan ook overal mislukt op Tunesië na.

     (in antwoord op Jan Terlouw)
     • Jan Terlouw

      Arabische lente in Irak? Ben je vergeten dat de chaos veroorzaakt is door de illegale oorlog van de VS? En de geschiedenis leert dat revoluties een proces van lange adem zijn en meestal gewelddadig verlopen. Gun de Arabieren die tijd.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Ik heb nergens geschreven dat de Arabische lente in Irak plaatsvond, Jan. Wel is Irak, na het verdrijven van de seculiere dictator, vervallen in religieus en sektarisch geweld, net als Egypte en Libië. Je kunt niet ontkennen dat het leven daar onder Mubarak, Khadaffi en zelfs onder Saddam Hoessein beter was dan het nu is.

      (in antwoord op Jan Terlouw)
  • malky

   Axe of evil, kostelijk!!!!

   (in antwoord op Jan Terlouw)
  • Burgermans

   Bush zat er wel vaker naast. President Assad verdedigt momenteel de westerse waarden tegen de islamofascisten.

   (in antwoord op Jan Terlouw)
 2. Karel Kritisch

  Kan iemand mij uitleggen wat Assad anders doet dan de regering van de Oekraïne of de Irakese regering? Of de Afghaanse regering? Volgens mij vechten ze allemaal tegen een gewapende opstand. Wat maakt Assad dan een massamoordenaar? Bij de acties van Israël vallen ook zeer veel burgerdoden.

  Ik lees op wikipedia:

  ‘Bashar volgt een iets milder aandoende politiek ten opzichte van de buurstaten, waaronder Israël en Jordanië. Uit Libanon trok hij onder plaatselijke druk daadwerkelijk de Syrische bezettingstroepen terug, die sinds 1990 het Libanon van na de Libanese Burgeroorlog controleerden.

  Bashar al-Assad heeft in januari 2004 de vredesbesprekingen met Israël, die in 2000 mislukten, willen voortzetten, en werd door zijn (formele) Israëlische ambtgenoot Moshe Katsav in Jeruzalem uitgenodigd om deze vredesbesprekingen effectief voort te zetten. Zowel de Syrische president als de Israëlische premier Ariel Sharon voelden weinig voor het voorstel.

  Assad stelde zich begin 2003 neutraal op tijdens de Amerikaanse inval in Irak, ondanks aantijgingen dat hij pro-Iraaks was.

  Begin 2005 trok hij zijn troepen terug uit Libanon (als gevolg van de internationale druk na de moord op de Libanese oud-premier Rafik Hariri). Hiermee kwam een einde aan decennialange Syrische bezetting.

  Nadat eind 2010 in Tunesië demonstraties begonnen en daarbij Ben Ali werd verjaagd verspreiden de demonstraties zich door de hele regio waaronder in Syrië. Volgens de oppositie werd er door de regering op vreedzame demonstranten geschoten.[1]
  In reactie op de demonstraties kondigde Assad hervormingen aan, er werd
  een nieuwe grondwet aangenomen waarin niet langer stond dat de
  Ba’ath-partij, een Arabisch nationalistische en socialistische partij,
  de staat en de samenleving leidt en dat er ook andere politieke partijen
  mochten gevormd worden die niet lid zijn van het National Progressive Front,
  wel mochten partijen niet gebaseerd zijn op religie of etnische basis.
  Vervolgens werden er in 2012 parlementsverkiezingen gehouden waarbij ook partijen die niet lid zijn van het NPF zetels wonen, door de rebellen
  werden deze verkiezingen als oneerlijk beschouwd. De demonstraties
  veranderde al snel in een burgeroorlog waarbij het Syrische Arabische
  Leger van president Assad en pro-Assad milities de rebellen, door de
  regering gezien als “terroristen”, met grof geweld bestrijden. Volgens
  critici van Assad worden hierbij ook burgerdoelen in alle delen van het
  land, onder meer in de plaatsen Daraa en Hama, aangevallen. Syrië en haar bondgenoten Rusland, Volksrepubliek China en Iran schrijven de opstand en het geweld toe aan een jihad door intolerante islamisten en salafistische terroristen, streng-wahabitische monarchieën zoals Qatar en Saoedi-Arabië, Frankrijk, en wapenleveranties vanuit de Verenigde Staten, de NAVO, Israël en Turkije.’

  • Jan Terlouw

   hij is fout omdat hij een dictator is. Gematigd of niet, de burgers van syrie willen hem niet. En volgens wikipedia heeft hij sommige verkiezingen met 99,8% van de stemmen gewonnen. En dat in een land waar de alavieten (waar hij er 1 van is) de minderheid vormen. De meerderheid is soennitisch en worden onderdrukt. Dat is het antwoord op je vraag.

   (in antwoord op Karel Kritisch)
   • Calhoun84

    Hoezo dé burgers? Soennieten moesten hem niet, dat is heel wat anders.

    (in antwoord op Jan Terlouw)
   • Karel Kritisch

    Nou Jan ik vind dat maar een mager antwoord. Volgens mij hebben we nu wel gezien dat een directe implementatie van (Westerse) democratie niet erg succesvol is in het MO. Met deze redenatie zijn zowat alle landen in het MO fout en is een gewapende opstand blijkbaar wenselijk? We weten nu wat je er voor terugkrijgt. Of radicaal islamitisch terreur of een autoritair bewind dan wel een corrupt bewind. (Syrië, Irak, Afghanistan, Libië). Wij denken altijd vanuit onze culturele achtergrond. Misschien gaat dat niet werken in het MO.

    Mijn vraag was trouwens wat maakt Assad meer moordenaar dan alle andere regeringen die legitiem opstanden bestrijden?

    (in antwoord op Jan Terlouw)
    • Jan Terlouw

     Wellicht omdat Assad volgens de Amerikanen chemische wapens heeft ingezet? Volgens de VS heeft hij daarmee een rode lijn overschreden.

     (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Nee het is inderdaad niet aan ons maar daar gaat het mij niet om. Het gaat mij om wanneer wij als Westen, EU, NAVO, menen een opstand steunen wat daar dan de redenen van zijn. In het MO resulteert een opstand niet automatisch in meer vrijheid. Zie bijvoorbeeld de revolutie in Iran. Het is een illusie om te denken dan onze leefwijze en waarden daar zomaar geïmplementeerd kunnen worden.

      Het is trouwens nog helemaal niet zeker dat het Assad was dat Sarin inzette. Er gaan vooralsnog verschillende verhalen te ronde. Feit is wel dat Syrië op zich redelijk goed meegewerkt heeft door zijn voorraden te laten vernietigen.

      ‘Maar blijkbaar heeft Assad het zo bont gemaakt dat mensen in opstand zijn gekomen.’ < Dit kan ook een voortvloeisel zijn van de voortdurende strijd tussen soennieten en sjiieten in het gehele MO.

      (in antwoord op Jan Terlouw)
     • Jan Terlouw

      Het westen heeft zich redelijk afzijdig gehouden. En nogmaals, wie zijn wij om te bepalen wie de Syriërs mag regeren? Laat dat aan die mensen zelf over. De koloniale gedachte om overal een vinger in de pap te hebben en iets van te vinden. Om moe van te worden.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
   • Burgermans

    President Assad is an sich geen dictator, hij is immers gewoon democratisch verkozen.

    (in antwoord op Jan Terlouw)
    • Chemical Dude

     Verkiezing LOL
     “During its decades of rule… the Assad family developed a strong political safety net by firmly integrating the military into the government. In 1970, Hafez al-Assad, Bashar’s father, seized power after rising through the ranks of the Syrian armed forces, during which time he established a network of loyal Alawites by installing them in key posts. In fact, the military, ruling elite, and ruthless secret police are so intertwined that it is now impossible to separate the Assad government from the security establishment…. So… the government and its loyal forces have been able to deter all but the most resolute and fearless oppositional activists. In this respect, the situation in Syria is to a certain degree comparable to Saddam Hussein’s strong Sunni minority rule in Iraq.”

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Zijn vader was een dictator, maar Bashar Assad zelf is gewoon gekozen met een meerderheid van 88,7% van de stemmen, vriend.

      (in antwoord op Chemical Dude)
     • Chemical Dude

      Here you go …friend :

      “Voting was held only in government-controlled areas, excluding huge tracks of northern and eastern Syria that are in rebel hands. The opposition and its western allies, including the United States, have denounced the election as a farce.

      In Beirut, US secretary of state John Kerry sharply criticized the Syrian election, calling it “a great big zero.” He said it can’t be considered fair “because you can’t have an election where millions of your people don’t even have an ability to vote.”

      http://www.theguardian.com/world/2014/jun/04/bashar-al-assad-winds-reelection-in-landslide-victory

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Verliezers beweren altijd dat de verkiezingen oneerlijk waren. Toch bestaat er weinig twijfel dat de meeste Syriërs achter Assad staan.

      (in antwoord op Chemical Dude)
     • Chemical Dude

      Zoiets al de lesser of two evils?

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Zonder het regime van Assad hadden de haatbaarden heel Syrië al in handen gehad en etnisch gezuiverd.

      (in antwoord op Chemical Dude)
     • Jan Terlouw

      Dus jij gelooft John Kerry niet maar wel assad? Hoe kan je zo overtuigend de verkiezingen winnen als je de meerderheid van de bevolking (soennieten) onderdrukt en marginaliseert. Deze soennieten hebben zeker niet op assad gestemd en toch wint hij met 88% van de stemmen. Dit is onmogelijk. De enige verklaring is fraude en dat is feitelijk wat Kerry zegt. Maar blijf vooral geloven in je eigen waarheid.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Ik durf er mijn moedertje om te verwedden dat Assad een eerlijker en eerbaarder mens is dan John Kerry en minder mensen heeft hoeven om te kopen voor zijn baantje.
      Hoe kom je er bij dat alle Soennieten tegen Assad zouden zijn? Er zijn, zeker in Syrië, genoeg seculiere Soennieten die een broertje dood hebben aan de door Qatar en Saoedi-Arabië gesponsorde haatbaarden. De meeste islamistische Soennieten hebben trouwens de verkiezing geboycot. Dus is het helemaal niet raar dat Assad de verkiezingen met 88% heeft gewonnen.
      Maar blijf vooral geloven in je eigen waarheid.

      (in antwoord op Jan Terlouw)
 3. Chemical Dude

  The enemy of my enemy is mij friend ?

  • Burgermans

   Assad is de meest verlichte Arabische leider van het Midden-Oosten (niet dat daar veel voor nodig is).

   (in antwoord op Chemical Dude)
 4. Tim66

  Assad is gewoon een massa moordenaar,
  Raar dat Isis er ineens was? Is dit de nieuwe hoax van de Amerikanen om zo hun falliete land te redden zodat hun banken de schulden lasten niet meer hoeven te betalen,samen met gevalletje Oekranine wordt Europa naar een derde wereld oorlog gebracht!
  Ik ben geen fan van moslim extremisten! Keihard aanpakken,maar nu samen gaan werken met een massa moordenaar gaat me echt te ver.

Reacties niet toegestaan