5 religieuze concepten die nuttig zijn voor atheïsten

In plaats van te strijden of God wel of niet bestaat, kun je beter kijken welke aspecten van verschillende godsdiensten nuttig, interessant en troostend zijn, aldus Alain de Botton.

Om mee te beginnen zijn er 5:

 • Onderwijs
  Religies zijn uiterst effectief qua onderwijs. Ze zijn gebaseerd op oefening, herhaling, retoriek en kalenders. Ze regelen het zo dat we steeds weer opnieuw kennis met de belangrijkste ideeën. Elke dag heeft een spirituele agenda. De joodse en katholieke kalenders zijn meesterwerken van synchronisatie: elke dag brengt ons terug tot een belangrijke idee.
 • Lichaam & Geest
  Godsdiensten herinneren ons eraan dat we ook een lichaam hebben. In het Zen-Boeddhisme bv. luister je niet alleen naar lezingen; er is een theeceremonie, waarbij het drinken van de thee de basis van een filosofische les vormt. Een mikvah is een ritueel bad waarmee orthodoxe joden zichzelf reinigen.
 • De gemeenschap
  De seculiere wereld telt natuurlijk genoeg bars en restaurants, maar we maken minder makkelijk vrienden. Mensen maken sneller contact met elkaar als er een gastheer/-vrouw is die ze aan elkaar voorstelt. De religie vervult die functie en de gebouwen en rituelen bieden warmte en verbondenheid.
 • Kunst en musea
  Christelijke kunst is een medium om ons duidelijk te maken hoe we moeten leven, wie we moeten liefhebben en waar we bang voor moeten zijn. De kunst dient een eenvoudig doel, maar de uitvoering is complex en subtiel. Misschien een idee voor musea voor moderne kunst: wat is de didactische functie?
 • Bedevaarten
 • Religies stimuleren ons om te reizen, maar de reis hoeft niet zonder hindernissen te verlopen. De reis is een opgave en kanaliseert onze impulsen. De rituelen laten ons nadenken over onze gewoonten en wat we daaraan kunnen veranderen.

Bron(nen):   The Huffington Post