Hoe lang gaat het duren voor ombudsman Reinier van Zutphen opstapt?

Jarenlang functioneerde het instituut ombudsman goed, steeds beter zelfs. Alex Brenninkmeyer liet zien dat het kan werken, een persoon waar je heen kan als je gemangeld bent door de overheid. En zijn compagnon Dullaert maakte internationaal furore als behartiger van de belangen van kinderen. Van Zutphen heeft dat allemaal in een week opgeblazen. Dullaert zet hij op grove wijze aan de dijk, de algemeen directeur trouwens ook, en Van Zutphen zelf heeft laten zien dat hij de ouderwetse regent is, die hij moet bestrijden. Hij ziet er niet alleen uit als een Twentse textielbaron uit het begin van de 20e eeuw, hij gedraagt zich ook zo. Hij vindt dat hij aan niemand verantwoording schuldig is, niet aan de politiek en niet aan het volk. De Volkskrant in een analyse:

"Ombudsman Van Zutphen verscheen donderdagavond in Nieuws-uur. Het loont de moeite die tien minuten nog eens terug te zien. Hij noemde Dullaert 'een geweldige bouwer'. Toch ongeschikt misschien? 'Absoluut niet.' Maar waarom moet hij dan weg? 'Het ligt heel erg bij mezelf.'

Als aanloop naar het vraaggesprek vertoonde Nieuwsuur beelden uit het Jeugdjournaal van woensdag. De ombudsman beent weg uit het Kamergebouw, de verslaggever vraagt hem of hij kinderen misschien kan uitleggen waarom de kinderombudsman weg moet. Van Zutphen stamelt, noemt het 'de verkeerde vraag'. Dan zien we de chauffeur die het portier openhoudt. De Nationale Ombudsman vlucht zijn Mercedes in."

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. VanDuffelen

  De man heeft het voor de rest van zijn ambtstermijn verkwanseld! Normaliter kun je bij de ombudsman terecht als je klachten hebt over overheidsoptreden, maar waar kan men terecht met klachten over ombudsmanoptreden? Niet bij de (tijdelijke) Kamercommissie. Die commissie bestaat uit volksvertegenwoordigers en dus het Volk vertegenwoordigen maar een Volkspetitie om de Kinderombudsman aan te houden werd genegeerd!

  Opvallend is dat zijn voorganger, Van Woerkom al vertrok voordat hij zijn werk kon doen vanwege een in het verleden gedane uitlating over Marokkanen. Me dunkt waren er toen geen 20.000+ mensen geweest die de Kamercommissie hierover aansprak! Nu gebeurt het omgekeerde en commissie geeft niet thuis. Dat zegt m.i, ook alles over de commissie. Had Van Zutphen bijvoorbeeld zich laatdunkend uitgelaten over een deel van de bevolking dan stond die commissie wel weer op de achterste poten en kon hij zich aansluiten bij Van Woerkom.

  Terecht wordt de vergelijking gemaakt met een Twentse textielbaron, maar de Kamercommissie mag niet ongenoemd blijven: zij zijn Raad van Regenten! Nu is het vertrouwen in de politiek al jaren tanende en de Kwestie Kinderombudsman trekt het het aanzien van de politiek niet (meer) vlot. En blijkbaar neemt de commissie daar genoegen mee. Het neemt ogenschijnlijk ook genoegen met het gegeven dat een niet onaanzienlijk deel van de bevolking geen vertrouwen meer heeft in Van Zutphen. En juist een ombudsman moet dat vertrouwen hebben!

  Nu er een behoorlijk gat geslagen is in het vertrouwen in Van Zutphen staat hem feitelijk nog maar één ding te doen: opstappen! De vraag is echter of de man wijs genoeg is om dat zelf ook in te zien! Gezien zijn houding kan dat een- en andermaal worden betwijfeld!

 2. kwikfit

  Misschien kan de kinderombudsman een klacht indienen wegens persoonlijke willekeur van zijn baas bij de ombudsman.

 3. Joep Zander

  er is een petitie tegen van Zutphen met inmiddels ook alweer ruim 3000 handtekeningen: https://www.petities.nl/petitions/reinier-van-zutphen-moet-weg?

Reacties niet toegestaan