Hoe lang gaat het duren voor ombudsman Reinier van Zutphen opstapt?

Opinie
zaterdag, 06 februari 2016 om 7:53
welingelichtekringen header 1
Jarenlang functioneerde het instituut ombudsman goed, steeds beter zelfs. Alex Brenninkmeyer liet zien dat het kan werken, een persoon waar je heen kan als je gemangeld bent door de overheid. En zijn compagnon Dullaert maakte internationaal furore als behartiger van de belangen van kinderen. Van Zutphen heeft dat allemaal in een week opgeblazen. Dullaert zet hij op grove wijze aan de dijk, de algemeen directeur trouwens ook, en Van Zutphen zelf heeft laten zien dat hij de ouderwetse regent is, die hij moet bestrijden. Hij ziet er niet alleen uit als een Twentse textielbaron uit het begin van de 20e eeuw, hij gedraagt zich ook zo. Hij vindt dat hij aan niemand verantwoording schuldig is, niet aan de politiek en niet aan het volk. De Volkskrant in een analyse:
"Ombudsman Van Zutphen verscheen donderdagavond in Nieuws-uur. Het loont de moeite die tien minuten nog eens terug te zien. Hij noemde Dullaert 'een geweldige bouwer'. Toch ongeschikt misschien? 'Absoluut niet.' Maar waarom moet hij dan weg? 'Het ligt heel erg bij mezelf.'
Als aanloop naar het vraaggesprek vertoonde Nieuwsuur beelden uit het Jeugdjournaal van woensdag. De ombudsman beent weg uit het Kamergebouw, de verslaggever vraagt hem of hij kinderen misschien kan uitleggen waarom de kinderombudsman weg moet. Van Zutphen stamelt, noemt het 'de verkeerde vraag'. Dan zien we de chauffeur die het portier openhoudt. De Nationale Ombudsman vlucht zijn Mercedes in."