“We gaan helemaal kapot aan het neoliberalisme”

Jan Terlouw haalt ongemeen fel uit naar rechts. En niet omdat hij nu zo links is geworden, maar omdat de wereld zo rechts is geworden. Uit het interview met Jan Tromp in De Volkskrant
We gaan kapot aan het neoliberalisme. We gaan er helemaal aan kapot. de economie [gaat] tegenwoordig voor alles […] Geld is macht. We worden geregeerd door het kapitaal – ik praat niet alleen over Nederland, ik praat over de hele wereld. De politiek is niet meer de baas. Neem die Clintons […] Tweehonderdduizend dollar voor een lezing. Wat is dat voor moraal? Waarom denk je dat je dat waard bent? Hoe wil je nou president van de Verenigde Staten worden als je zo met geld om gaat?

In de Bijbel staat: eerder gaat een kameel door het oog van de naald dan dat een rijke ingaat in het koninkrijk der hemelen.

[Over de mantra van ‘zelfredzaamheid’] Ik noem het een overheid die niet meer garant staat voor zijn burgers.

[Over waarom er geen oplossing voor de klimaatopwarming komt] De politiek luistert naar het kapitaal. En het kapitaal heeft er geen zin in.

In Amerika bezit nu 1 procent van de bevolking de helft van het nationaal inkomen. Wat voor massieve macht gaat daarachter schuil, denk je?

Ik hoor nog wel eens om me heen: wat ben je links geworden. Dat is een verkeerde aanname. Ik zei dit soort dingen al in de jaren zeventig. Toen was daar niets radicaal aan. Het is de samenleving die zo rechts is geworden, zo verschrikkelijk rechts.

37 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Gorgeous

  Begin met een complete verandering van dit rovende, op schuld gebaseerde financiële systeem zoals de grote meerderheid van alle volwassen personen in 2009 al van mening was. Helaas afgeleid door de media en politici die deze keuze niet overwogen.
  Stap twee, maak de overheid 100% transparant. Elk woord wat gezegd word en elke cent die uitgegeven word moet terug te vinden zijn door iedere burger. Toch achterkamertjes? Chippen die handel zodat we altijd geluidopnamens hebben. We betalen bakken met geld aan een overheid die we niet mogen controleren.. Het tegenovergestelde is juist waar. Maar wat is er nu gevaarlijker? Een criminele politicus of een criminele burger? En is de overheid er niet voor ons in plaats van wij voor de overheid? Dus wie hoort hier wie te controleren?

  Peace

  • kwikfit

   En jij vroeg mij hoe het in sprookjesland is …. :-))

   (in antwoord op Captain Gorgeous)
   • Captain Gorgeous

    Ik ben voor het omdraaien van de rollen naar hun oorspronkelijke doel… Ik denk dat sprookjesland nog een understatement is. Als ik zo om me heen kijk lijk ik me eerder in wonderland te begeven, waar is die kat heen :/

    (in antwoord op kwikfit)
  • Thijs de Jong

   U heeft gelijk. De huidige oppositie controleert met te weinig macht de Regering. Oppositie is omgekocht met een aalmoes. Bijvoorbeeld, D66, CU en de SGP. Ook het CDA gaat te gemakkelijk mee. Geen ruggengraad.
   Geen geld naar Griekenland en de Oekraine. Stem NEE. Wel handel, maar geen miljarden omkoopgeld naar de Oekraine. Neem een voorbeeld aan Cameron.(UK) Geen slaaf van Brussel.

   (in antwoord op Captain Gorgeous)
 2. disqus_RinSh7fPr4

  Dat gezeur over het klimaat, het is al jaren de duurzame melkkoe van zowel “het kapitaal” als de politiek.

  • Thijs de Jong

   Het Klimaatakkoord remt onze economie teveel af. Het is ook nog te vaak Kapitaalvernietiging. Alternatieve energie wordt enorm bevoordeeld door heel veel subsidies. Denk aan de windmolens op zee en sluiten van Kolen/Kernenergiecentrales, die nog lang niet zijn afgeschreven. Dat kost de economie miljarden. Alternatief is best, maar het moet concurreren met bestaand kapitaal. Het moet zeer geleidelijk gaan. Onze economie ligt op zijn gat door verkeerd beleid van de Centrale Banken en onze lonen zijn te laag.

   (in antwoord op disqus_RinSh7fPr4)
   • Joel van Galen

    Wie tegenwoordig nog steeds met zijn of haar volle verstand beweert dat daadkrachtig en radicaal klimaatbeleid pas op de plaats moet maken ten gunste van de mate van economische groei, heeft:
    1. of geen enkel idee van de werkelijk gigantische klimaatcrisis die onze soort op het huidige traject onbetwistbaar te wachten staat.
    2. of is als gevolg van een schrijnend gebrek aan inzicht apathisch voor zijn of haar ecologische nalatenschap.

    Zodra de reeds ingezette en door-de-mens-veroorzaakte zesde uitstervingsgolf de bodem uit het toch al kwetsbare ecologische equilibrium slaat, we nog meer met ernstige droogtes en ander extreem weer te maken krijgen, de voedselproductie in gevaar komt, complete bevolkingsgroepen zich massaal gedwongen voelen lokale omstandigheden te ontvluchten met internationale conflicten als aannemelijk gevolg, zal de relevantie van de mate van de huidige economische groei enkel nog als een nare herinnering van ongekende passiviteit en naïviteit bestaan.
    Nee, het klimaat zou de complete top tien van onze prioriteitenlijst moeten bezetten; we kunnen eigenlijk niet ver genoeg gaan om verdere verstoring en verandering tot het absolute minimum te beperken.

    (in antwoord op Thijs de Jong)
 3. Dead Silence

  De samenleving is rechts geworden omdat vooral de linkse politici er een puinhoop van gemaakt hebben. En als we weten dat politiek de afvoerput is van een werkende samenleving, wat kun je dan verwachten? Precies…decennia lang poep.

  • Thijs de Jong

   De VVD is links geworden, samen met de PvdA in bed. Wie is er nu dan rechts en nuchter?

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Wandalhacker1

    ::f241Work At Home….Special Report….Earn 18k+ per monthfew days ago new McLaren. F1 bought after earning 18,512$,,,this was my previous month’s paycheck ,and-a little over, 17k$ Last month ..3-5 h/r of work a days ..with extra open doors & weekly. paychecks.. it’s realy the easiest work I have ever Do.. I Joined This 7 months ago and now making over 87$, p/h.Learn. More right Here::f241➤➤➤➤➤ http://www.easytechjob.com.­nu .❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:❦2:::::::f241…

    (in antwoord op Thijs de Jong)
 4. Grietver

  Dat is ‘crony capitalism’ en daar hebben zowel links als rechts een hekel aan. Het is ontstaan doordat overwegend linkse politici geen ruggengraat hebben en het niet opnemen voor de bevolking. Daarom is de bevolking rechtser geworden. Terlouw haalt oorzaak en gevolg door elkaar.

 5. Thijs de Jong

  Terlouw is gewoon in de WAR. Het is overal extreme LINKSE propaganda. Allemaal Omroepen, die gratis linkse propaganda uitzenden en waar z.g. rechts even wordt afgekraakt. Als het TRUMP niet is dan is het Wilders wel.
  Neem WNL, opgericht als Wakker Nederland, met presentator PvdA-er Rick Nieman die Staatssecretaris Martijn van Dam de hemel inprijst. GRATIS propaganda voor de PvdA. Andere Partijen moeten daar zwaar voor betalen.

 6. Apekool

  Jan Terlouw, is dat niet die meneer van D666, de partij die haar principes heeft ingeruild voor een snippertje macht?

  • Jaap Aap

   Je bedoelt net zoiets als de PVV en de “gedoogregering”? Wilders die zijn breekpunt van de AOW leeftijdsverhoging al opgaf VOOR coalitieonderhandelingen begonnen? En dat allemaal voor nog iets minder dan een snippertje macht. Voor de caviapolitie en 130 km!!!!

   (in antwoord op Apekool)
 7. Thijs de Jong

  Prof. Dr. Jaap van Duyn heeft het vanmorgen goed gezegd, bij Harry Mens.
  De Centrale Banken spelen met vuur. Regeringen/landen hebben veel te veel schulden.(Italie) De mensen in het land moeten meer geld krijgen om uit te geven.
  De Overheidslasten sterk omlaag. Bijvoorbeeld op drinkwater en energie. Het is waanzin. De gezinnen hebben geen ruimte voor uitgaven/aankopen. We gaan met zijn allen naar de voedsel- en kledingbanken en doen aan ruilhandel.
  Een grote groep aan de onderkant van de samenleving doet niet mee aan de economie, maar ze moeten wel eten en zorg krijgen. Een probleem.

  • DennisK

   Laat de banken maar ploffen. Redden gaat niet meer. We leven in een ongelofelijke troep-tijd. Banken, gehaaide corporaties, visieloze politici, verwoest milieu… Laat het systeem zich maar kapot draaien. Wellicht dat er wat bankiera, politici en CEO’s opgeknoopt worden door een volksmeute, het zij zo.

   (in antwoord op Thijs de Jong)
 8. Motto

  Meneer Terlouw is van de linkse elite. Neemt alle geleuter over de invloed van de mens op het klimaat voor waar aan. Denkt kenneljk dat er ergens een thermostaat is waarmee we de temperatuur op aarde kunnen regelen.
  En verder staat onze Jan natuurlijk ver van de dagelijkse praktijk waar Henk&Ingrid mee geconfronteerd worden, namelijk dat er brood op de plank moeten komen, de huur/hypotheek betaald enzovoort. Dat soort dingen wuift ie weg als ‘rechts’. Lekker makkelijk.

  Ga lekker van je ongetwijfeld dikke pensioen genieten man, met je D66 vingertje.

  • Jos

   Op macro-niveau heeft hij ten dele gelijk. Maar ik mis de hand in eigen boezem bij deze generatie. Zij hebben dit veroorzaakt. Mijn god ze zijn met velen, de Wim Kokken, Freek de Jongens, de zichzelf superieur achtende babyboomers met de schaapjes allang op het droge. Wereldvreemd tot in het graf, geen enkel contact met de generatie die moet werken, werken, werken om de leeggevreten ruif nog een beetje aan te vullen.

   (in antwoord op Motto)
   • Motto

    Gaat lang niet op voor alle babyboomers hoor. Ja, degene geboren vóór 1950 heeft nog net kunnen profiteren van het vroegpensioen maar die van 1950 en later worden net zo genaaid als de generaties na hen en misschien nog wel erger. Overal aan meebetaalt maar uiteindelijk niets krijgen en doorploeteren tot hun 67e. Ga maar kijken bij de voorbeelden die je noemt: Kok is van 1938, Terlouw van 1931 en De Jonge van 1944. Allemaal de generatie van vóór de babyboomers. Die generatie is nog het beste af uiteindelijk. I.p.v. babyboomers zou ik dus liever spreken over linkse elite, die zijn wereldvreemd.

    (in antwoord op Jos)
    • Bastiaan van Stapelberg

     Nou motto dat kom ik toch meer tegen bij de rechtse elite. Dat is een graadje erger. Wie heeft met hun grote mond over marktwerking de (frauderende) banken gesteund? Wie heeft er voor miljarden overgemaakt richting Griekenland? Wie heeft de deur wagenwijd open gezet? Juist de VVD.

     (in antwoord op Motto)
     • Motto

      Niet alleen de VVD maar het hele kabinet (dus incl. PvdA) met gedoogpartijen CU, D66 en SGP. En zet het CDA er ook maar bij. Oftwel, het hele politiek correcte zooitje.

      (in antwoord op Bastiaan van Stapelberg)
     • Bastiaan van Stapelberg

      Je beschrijft het goed,, het zg correcte politieke zooitje. En zeker ook de PvdA, deze partij is een ware Judas gebleken.

      (in antwoord op Motto)
    • Jos

     Ja, je hebt gelijk, ik gebruik dat woord babyboomers ook eigenlijk nooit goed ‘zuiver’ naar geboortejaar. Ik bedoel er zeker niet de mensen mee die in de jaren vijftig zijn geboren, maar om en nabij de 2e w.o. Opgegroeid in de veilige hoeksteen van de samenleving, daarna er tegenaan geschopt, en nu schoppen ze achterwaarts.

     (in antwoord op Motto)
    • Thijs de Jong

     Ja, het probleem in de Linkse Elite, gesteund door de media.
     De media verzaken hun taak. Ga er eens fris tegenaan.

     (in antwoord op Motto)
   • Bastiaan van Stapelberg

    Ja dat klopt helemaal Jos. Dat waren ook de personen die liepen te gillen dat mensen maar vluchtelingen in huis moeten nemen. Alleen jammer dat ze zelf in hun grote grachtenpandjes dit niet doen. Arme Youpie kreeg het ervan aan zijn rikkietiekkie.

    (in antwoord op Jos)
   • Jaap Aap

    “Zij”? Wie zijn die “zij” dan wel precies?

    Je hebt het over hand in eigen boezem steken, nou, doe dat dan ook. Wijs niet naar een andere generatie. Hoe lang heb jij al stemrecht? Het gehele electoraat is verantwoordelijk voor de huidige situatie. We hebben hier gezamenlijk voor gekozen.

    Ik leg de “schuld” bij de toegenomen individualisering, materialisme en egoïsme. Het is een culturele verschuiving als gevolg van de toegenomen welvaart.

    (in antwoord op Jos)
  • Thijs de Jong

   Sharon Dijksma heeft de thermostaat gevonden. Nu maar wachten wat ze er mee doet. We gaan geen 2 graden opwarming toestaan, maar slechts 1,5 graad.
   Typisch, PvdA is aan de macht en gaat het Klimaat regelen. Wat een grote ONZIN.
   Dat het ons miljarden gaat kosten, deert bij de PvdA niemand. Bij de PvdA moet ALTIJD een ANDER betalen. Weer miljarden in het putje en een PvdA politicus blijft weer zitten, maar ambtenaar moet weg.( Amsterdam, Marten van Dam en de voedselmaffia.) PvdA-ers duiken altijd weer ergens anders op na een debacle…….

   (in antwoord op Motto)
 9. Mea MoresZn

  Ten dele heeft hij gelijk, maar of ” We er helemaal aan kapot gaan”, is nog maar de vraag. Wellicht dwingt ongelijkheid tot monetaire hervormingen.
  In Zwitserland komt er een referendum aan met de vraag of uitsluitend de centrale bank nog baar en giraal geld mag uitgeven en mag scheppen. Daarmee wordt de omstreden rol van banken, hedgefondsen, etc.m.b.t. geldcreatie, de afwikkeling van betalingen, het verzamelen van spaargeld en leningen aan kredietnemers gereduceerd. Banken worden dan gewone ondernemers met gezonde balansposities, die onderling moeten concurreren, waarbij de markt de rentepercentages dicteert voor leningen en inleggingen in plaats van de politiek via achterdeurtjes, die zelfs negatieve rentepercentages afdwingt. Bovendien wordt de kans op imploderende zeepbellen, bijvoorbeeld de vastgoedmarkt, kleiner.
  Hoe de Zwitserse stemming dan ook uitvalt, in de eurozone zal een monetaire hervorming nauwelijks vrijwillig worden overwogen. Maar de politiek zou daartoe worden gedwongen indien de reeds wiebelende banken als dominostenen ineenstorten bij gebrek aan vertrouwen en mondiaal aanhoudend slecht economisch weer.

  • Thijs de Jong

   De RABO-banken hebben meer dan 2 miljard WINST geboekt. Hebben ze hun klanten dan niet tekort gedaan?

   (in antwoord op Mea MoresZn)
 10. Heinz

  Jan Terlouw lijkt mij wel een aardig ventje, al heb ik helemaal niets met D’66

 11. Ko Herent

  “200.000 voor een lezing”….

  Ow, geeft Janneman zijn boeken gratis weg dan? Huichelaar.

 12. Burgermans

  Links lullen, rechts vullen, zo kennen we de policor-elite weer.

 13. Matthijs

  Wat doet Jan Terlouw eigenlijk bij D66? Zo te horen is hij er helemaal klaar mee dat ze tegenwoordig zo achter het kapitaal aan rennen.. Hou zou volgens mij meer thuis zijn bij de Piratenpartij

 14. Bastiaan van Stapelberg

  Blijf gewoon boeken schrijven, dat kun je erg goed. Als er mensen zijn die geen recht van spreken hebben omtrent de afschuwelijk kut-samenleving waar we momenteel inzitten, en still going strong, dan is het wel D’666 en wat zich uitgeeft voor liberaal. Aan het liberalisme hebben we de ellende te danken. Sluit je maar op in een resort met veel beveiliging en nog bedankt voor jullie bijdrage aan de samenleving.

 15. Thijs de Jong

  Waar zijn de kroonjuwelen van D66 gebleven? Een gekozen burgemeester en meer inspraak in de politiek. Pechtold levert ons uit aan Brussel en dat kost onze mensen miljarden.
  Logisch als je zwakke broeders moet onderhouden. (Griekenland en Oekraine.) Stem NEE.
  Wel handel, maar geen miljarden voorschot. Blijf baas over eigen geld.

Reacties niet toegestaan