Katja Schuurman: ‘Als ik een knappe naakte man met een erectie zie, objectificeer ik hem ook’

 

Katja Schuurman schrijft een Open Brief over GeenStijl, gepubliceerd in De Volkskrant

Ik heb het opiniestuk dat zaterdag 6 mei door de Volkskrant en NRC geplaatst is en zich richt tegen lompe, beledigende, ongenuanceerde, onware, domme, of bedreigende stukjes en opmerkingen over vrouwen, homo’s, moslims etc, mede ondertekend omdat ik de manier waarop er online met elkaar wordt gecommuniceerd heel erg lelijk vind.

En aangezien we steeds meer online met elkaar in contact staan, vind ik het van belang om ook op die plek een soort van omgangsvormen met elkaar te hanteren.

Op straat vanuit het niks tegen iemand zeggen dat je iemand ‘de kanker aan haar lelijke ouwe uitgezakte bek’ wenst, kan je toch moeilijk onder de noemer ‘vrijheid van meningsuiting’ scharen.

Toch doen GeenStijl en haar fans dat wel. Onder het mom van ‘moet toch allemaal lekker kunnen, met je pleurissmoel’ laat GeenStijl zich erop voorstaan ongefundeerd en nodeloos kwetsend te zijn. In naam van de vrijheid van meningsuiting. En jeetje mina wat zijn we lekker assertief en vrij met z’n allen.

Maar als de vrijheid van de een de onvrijheid van de ander betekent, moet je je afvragen of je vrijheidsidee nog wel overeind blijft. Als vrouwelijke journalisten bepaalde dingen eigenlijk niet meer aan de kaak durven te stellen uit angst direct een bak met sperma, excuus, seksistische opmerkingen over zich heen te krijgen, betekent dat toch op z’n minst een beperking van de vrijheid van die journaliste.

ANP

Het argument dat je je maar moet harden en het je niet moet aantrekken vind ik persoonlijk onzin; waarom zouden we onszelf en onze omgeving nog verder verharden? De wereld is gebaat bij meer zachtheid en liefde. Dat lege negatieve elkaar uitschelden moeten we toch niet willen?

Als je daar dan iets van zegt ben je een deugmeisje uit de linkse grachtengordel, ben je aandachtsgeil- de reacties kan je van tevoren uittekenen. Oké, deze had ik misschien niet exact kunnen citeren: ‘Amoebe leest ons de les. Hey oud vel, pak een borrel en een spiegel en huil jezelf in slaap.’

Daarbij mag ik natuurlijk al helemaal niks zeggen, want ik draag bij aan seksistisch gedrag van mannen omdat ik houd van een mooi decolleté en weleens uitdagend op een foto sta.

Nu hoef ik de Volkskrantlezer waarschijnlijk niet uit te leggen dat seksisme betekent ‘het discrimineren op grond van geslacht’ en dat dat met seks an sich in principe niks te maken heeft.

Maar de gemiddelde GeenStijler vindt dat allemaal best ingewikkeld. Dingen met nuance enzo.

Lees hier verder