DSM-5 is een dwangbuis, GGZ is diagnostisch leeg

Anton Loonen, arts en hoogleraar farmacotherapie aan de RUGroningen, legt in NRC Handelsblad haarfijn uit wat het probleem is met de nieuwe DSM-5. Die is allesbepalend in de psychiatrie en vormt de basis voor rigide behandelprotocollen. Daarvan afwijken is moeilijk, omdat ziektekostenverzekeraars er hun tarieven op baseren. De ene patiënt is de andere niet, ook al krijgt hij het hetzelfde DSM-5 etiketje, maar wie niet reageert op de standaardmedicatie is in de aap gelogeerd. Een middel dat wel helpt, maar niet geregistreerd is voor de behandeling van een specifieke diagnose, wordt niet vergoed. Het gebruik van zogenaamde off label medicatie betekent niet dat de farmacoloog lukraak wat uitprobeert. 'In feite is iedere behandeling een experiment, en inderdaad niet zonder risico. Je moet goed evalueren en systematisch werken', benadrukt Loonen. Maar registratieautoriteiten, de gezondheidsinspectie, kwaliteitscontrole en beleid maken het off label voorschrijven van medicijnen steeds moeilijker. Vooral in de psychiatrie levert dat grote problemen op: voor slechts 20% van de DSM-5 diagnoses zijn medicijnen geregistreerd. Anderzijds zijn de diagnostische categorieën heel breed: een 'depressieve stoornis' kent vele uitingsvormen en er zijn ook veel verschillende soorten antidepressiva, maar wat hoort bij wat? Loonen noemt het 'nattevingerwerk'. Wat hem betreft mag de DSM5 in vlammen opgaan! Wat we dreigen te vergeten, is dat psychische problemen oorzaken hebben. Die zijn destijds geschrapt uit de DSM om eindeloze discussies daarover te vermijden, maar misschien wordt het tijd om ze opnieuw te introduceren. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar biologische factoren, maar in de klinische praktijk wordt amper diagnostisch onderzoek gedaan. 'De GGZ is in dat opzicht diagnostisch leeg.'

Bron(nen):   NRC 24/25-11-2012 (niet online)  A.J.M. Loonen    

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. wezijnniethetzelfde

  een mooie term, de GGZ is diagnostisch leeg, maar wel gruwelijk.De “afhankelijke” wordt in een protocol gepropt, waar hij niet uit kan ontsnappen, omdat de behandelaars meedoen met de Kaste die het heeft ontwikkeld, andere specialisaties doen eveneens mee, de kraam-verpleegzorg- de ziekenhuiszorg en de huisarts( d.w.z. directies of “what is the name” ), zo wordt een sneller genezingsproces de”afhankelijke” ontnomen. De “afhankelijke” en de “werker” moet zijn eigen levens- en genezings- werkrichting meebepalen, want deze richting is onderdeel van een veel groter en complexer systeem. Misschien wel de onderdrukking en de leegloop van het individuele leven? of de onderwerping aan een fascistisch -bureaucratisch systeem? Beiden groepen worden geknecht en vernederd. Je weet, het niet!!! Deze Prof. laat een helder en duidelijk geluid horen.
  Omverwerpen die hap en de Ziektekostenverzekeraars de ” laan” uitsturen, kan best, alleen andere “strategische” middelen gebruiken. Geen geweld maar verfijnde tactieken toepassen.

  RU Groningen laat goden zij dank wel meer positief kritische geluiden horen. Een opluchting voor velen.

 2. Erik Robertson

  Dit bericht is voor mij geen opluchting! En voor niemand is het een opluchting! Al tweehonderd jaar viert het mannelijke mensonvriendelijke medische model hoogtij.
  De psychiatrie is hier uit ontstaan.
  Heel af en toe spreken medici en/of psychiaters zich er tegen uit maar dat heeft nauwlijks effect. De meer dan honderd jaar durende hetze tegen holistische geneeswijzen, psychologen, therapeuten enzovoorts weet van geen wijken. Dat zal ook niet stoppen vanwege de gigantische belangen van de farmaceutische en medische industrie. Case in point: een collega van mij werkte als artse bij een landelijk ziekenhuis. Zij was zo goed en had zulke hooge herstelscores onder haar patiënten dan men haar een maatschap aanbood bij het ziekenhuis. Maar wel op 1 voorwaarde, dat zij stopte met het mede genezen van haar patiënten dmv de holistische middelen waar zij tevens mee werkte.
  Ik wou dat ik dit had verzonnen maar helaas dit is 1 van vele horror stories die volledig op feiten zijn gebaseerd. De dames en heren medici hebben dus zo veel macht en zo veel propaganda voor hen werken dat zij zomaar een collega op deze wijze durven aan te spreken. Erger nog, zij eisen van haar dat zij in gaat tegen de eed die zij als arts heeft afeglegd om alles te doen wat mogelijk is om de patiënt te helpen/ redden.
  Dat mag dus niet.
  Maar in Nederland, en alle overige schijndemocratieën is de macht van artsen zo groot dat zij zich totaal niet bekommeren om het plegen van illegale daden. Waarom zou je wanneer je er zo makkelijk mee weg komt, zo veel geld mee verdient en het je zo veel machts( wellust) verschaft!

  Last but not least moet mij van het hart dat er eeuwen oude zeer effectieve MEDISCHE geneeswijzen zijn zoals de ayurveda en de acupunctuur die nog steeds ” alternatief”” worden genoemd. Wat is nou alternatief, het gesnij van de laatste paar honderd jaar of deze eeuwenoude bewezen geneeswijzen!?
  Dit neemt niet weg dat een operatie nodig kan zijn en het is mooi om te zien hoe ver de wetenschap is gevorderd. Maar de huidige misstanden in de Westerse en met name in de oerconservatieve inquisitionele Nederlandse medische wereld zijn stuitend en al decennia lang niet meer van deze tijd.

Reacties niet toegestaan