Rente consumptief krediet laagst van afgelopen drie decennia

Partnerposting
woensdag, 19 januari 2022 om 9:35
unknown 12
De ECB treft al jarenlang allerlei maatregelen om de economie aan te jagen. Een hiervan is het laag houden van de rente. Hierdoor kunnen financiële instellingen relatief goedkoop aan geld komen. Een nadelig effect hiervan is dat de spaarrentes laag zijn. De lage rentes zorgen echter ook voor historisch lage hypotheekrentes. Een NHG-hypotheek met een rentevastperiode van twintig jaar kun je bij veel aanbieders tegen minder dan anderhalf procent rente afsluiten. Ook de rentes van consumptieve kredieten zijn laag. Deze liggen sinds kort op het laagste niveau in dertig jaar.
Rekenvoorbeeld met lage rente
Net zoals de hypotheekrentes, zijn dus ook de rentes op consumptieve kredieten gedaald de afgelopen zeven jaar. Geld lenen voor een verbouwing, auto of andere grote aankoop of uitgave is hierdoor een stuk goedkoper. Neem als voorbeeld een persoonlijke lening met een leenbedrag van 50.000 euro. Zowel de looptijd als de rentevastperiode zijn tien jaar. Zeven jaar geleden kon je een dergelijke lening afsluiten tegen minimaal 5,2 procent rente. Vandaag de dag ligt de laagste rente op 3,3 procent. Voor een krediet van 50.000 euro betaal je nu 6.000 euro minder in totaal aan rente dan in 2015.
Redenen voor lage rente consumptief krediet
Hierboven werd al genoemd dat financiële instellingen goedkoop aan geld kunnen komen. Daarnaast speelt echter ook de concurrentie op de financiële markt een rol. Geldverstrekkers willen geen marktaandeel verliezen aan concurrenten, en nemen genoegen met lagere winstmarges.
Waarschijnlijke stop dalende leenrentes
Dit was afgelopen jaar ook zichtbaar op de hypotheekmarkt. Daar hebben echter veel aanbieders de afgelopen maanden de rente al enigszins verhoogd. Net zoals dat op de hypotheekmarkt het geval was, is de bodem van de lage rente op consumptief krediet wel in zicht. De dalende trend met steeds lagere rentes voor leningen zal naar alle waarschijnlijkheid in 2022 dan ook niet doorzetten.
Hoe de rente zich ontwikkelen zal dit jaar, hangt onder andere af van het vertrouwen dat consumenten in hun financiële situatie hebben. Stijgt het vertrouwen, dan neemt ook de vraag naar leningen toe. Geldverstrekkers hebben dan weinig redenen om hun rentes nog verder te verlagen. De voortduring van de coronapandemie en alle maatregelen, en de hoge inflatie zijn factoren die een negatief effect hebben op het vertrouwen. Steeds meer mensen maken zich zorgen over stijgende prijzen, zoals onder andere de energiekosten. Sinds september vorig jaar verslechterde het consumentenvertrouwen maand na maand.