Public Affairs: belangrijke bedrijfstak

Public Affairs is een belangrijke bedrijfstak die zich bezighoudt met het informeren en adviseren van organisaties over maatschappelijke kwesties, overheid, wet- en regelgeving en externe relaties. Om dit te kunnen doen, werken Public Affairs specialisten nauw samen met een brede range aan stakeholders. Maar wat zijn stakeholders? En hoe ziet de functie van Public Affairs er precies uit? Allemaal vragen waar je wellicht een antwoord op zoekt. We vertellen je meer in dit artikel.

Wat zijn Stakeholders?

Stakeholders zijn belanghebbenden in een organisatie of een bepaald project. Ze kunnen intern of extern zijn. Intern omvatten stakeholders werknemers, aandeelhouders en directeuren van een bedrijf. Externe stakeholders omvatten klanten, toezichthouders, overheden, media, maatschappelijke organisaties en het algemene publiek. Stakeholders hebben allemaal verschillende belangen en verwachtingen. Het is de taak van Public Affairs om ervoor te zorgen dat al deze belangen worden meegenomen in het besluitvormingsproces van een organisatie.

Process-oriented benadering

Public Affairs is dus een process-oriented benadering van het identificeren, begrijpen en beïnvloeden van de relatie tussen een organisatie en haar externe omgeving. Het is gericht op het creëren van beleid dat gunstig is voor de organisatie, door middel van het opbouwen en onderhouden van relaties met belanghebbenden. In sommige gevallen betekent dit dat Public Affairs actief beleid probeert te beïnvloeden, maar het kan ook een reactieve rol spelen, bijvoorbeeld door advies te geven over hoe een organisatie kan omgaan met een bepaalde wet- of regelgeving.

Belangrijke bedrijfstak

Public Affairs is dus een belangrijke bedrijfstak, die zorgt voor een goede communicatie tussen een organisatie en haar stakeholders. Het is van groot belang voor een organisatie om een ​​goede relatie met al haar stakeholders te hebben. Dit laatste om ervoor te zorgen dat besluiten worden genomen die in het belang van iedereen (die betrokken is bij het betreffende bedrijf) zijn.