Ook een ‘beperkte’ atoomoorlog kost tientallen miljoenen doden in een paar uur

Onlangs gelekte Pentagon-plannen onthulden dat de VS niet alleen voorbereid zijn op een wijdverbreid nucleair conflict, maar ook op wat zij 'tactische toepassing' en 'beperkt regionaal gebruik' noemen. Beperkt regionaal klinkt alsof het dan meevalt. Maar dat is niet zo. Onderzoekers van het Science and Global Security Lab van Princeton hebben een video uitgebracht op basis van het recente plan van het Pentagon die laat zien hoe "beperkt" gebruik van kernwapens nog steeds kan leiden tot de dood of verwonding van meer dan 90 miljoen mensen in enkele uren.

"Deze video is gebaseerd op onafhankelijke beoordelingen van huidige Amerikaanse en Russische strijdkrachten, nucleaire oorlogsplannen en kernwapendoelen," zeggen onderzoekers op een website met uitleg over de video . “Het maakt gebruik van uitgebreide datasets van de kernwapens die momenteel worden ingezet, wapenopbrengsten en mogelijke doelen voor bepaalde wapens, evenals de volgorde van de strijd om te schatten welke wapens naar welke doelen gaan in welke volgorde in welke fase van de oorlog "

Zodra beide partijen het taboe van het gebruik van kernwapens hebben doorbroken, lanceert Rusland 300 kernkoppen met als doel de NAVO uit te roeien. De NAVO reageert met 180 eigen kernwapens. Het escaleert vanaf daar en binnen enkele uren zijn 90 miljoen mensen dood of gewond. De onderzoekers zeggen dat 34,1 miljoen onmiddellijk zou sterven, met 57.4 gewonden. "Sterfgevallen als gevolg van nucleaire fall-out en andere langetermijneffecten zouden deze schatting aanzienlijk verhogen," zeiden ze.

Bron(nen):   Vice