Arme politie: Feesten van tienduizenden euro’s voor de top, seizoenskaarten voor Ajax en Feyenoord en kisten wijn.

De Nederlandse politie heeft het zogeheten representatiebudget met miljoenen euro’s overschreden en erkent dat er sprake is van ondoelmatige uitgaven. Het totale representatiebudget in 2017 was 11,5 miljoen euro en dit werd toen met 2 miljoen euro overschreden. De uitgaven zijn volgens de politie inmiddels zelfs opgelopen tot 15 miljoen. 

Dat blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Argos. Dat vroeg lijsten op met tienduizenden uitgaven uit het representatiebudget tussen 2013 en 2017. Uit die gegevens blijkt dat de budgetten voor relatiegeschenken, feesten en partijen met miljoenen euro’s zijn overschreden.

De politie bekent onder meer schuld over het afscheidsfeest van de – inmiddels overleden – korpschef Gerard Bouman in de Haagse Ridderzaal en het welkomstfeest van korpschef Erik Akerboom. Bij elkaar kostte die wisseling van de wacht meer dan 88.000 euro. Dat is te veel, erkent de korpsleiding nu. Ook het afscheidsfeest van Patricia Zorko, voormalig chef van de Landelijke Eenheid, kostte meer dan 20.000

Die bedragen zijn fors hoger dan het maximum van 1.200 euro dat de ‘handreiking bijzondere gebeurtenissen’ voorschrijft. In de jaren 2013-2017 waren er honderden afscheidsbijeenkomsten en jubilea die boven die richtlijn uitkwamen

Er is ook een peperduur feest op de Antillen, “waarvan je op basis van de declaratie geen idee hebt waarvoor dat is gehouden."

Argos heeft de volledige lijsten online gezet en presenteert de onderzoeksresultaten vanmiddag in de uitzending.

Bron(nen):   Argos