Zo werkt de afzettingsprocedure tegen Trump

Het is weliswaar voor het eerst sinds zijn aantreden dat er een serieuze stap richting impeachment wordt gezet, toch is de kans dat Donald Trump daadwerkelijk moet opstappen uiterst klein.

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft aangekondigd dat er een onderzoek wordt gestart. Een commissie gaat uitzoeken of er grond is om de Amerikaanse president af te zetten. Daarna volgen twee stemmingen. In het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten met meer zijn, is een gewone meerderheid nodig om over te gaan tot de impeachmentprocedure.

Maar lastiger wordt het in de Senaat. De senatoren moeten besluiten of Trump schuldig is en daar is een twee derde meerderheid voor nodig, terwijl de Republikeinen er de overhand hebben.

Hoewel Trump volgens Pelosi meerdere keren de wet heeft gebroken, is de directe aanleiding voor het starten van het impeachment-onderzoek dat Trump de Oekraïense president Volodimir Zelenski onder druk zou hebben gezet om een corruptie-onderzoek naar Joe Biden en zijn zoon Hunter te heropenen. Volgens de Democraten zou Trump gezegd hebben hulpgeld achter te houden als Zelenski het onderzoek niet zou starten. 

Bron(nen):   HLN