Minister wist dat stint nooit de weg op had gemogen, maar verzweeg fout bij keuring

Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen verzweeg voor de Tweede Kamer dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de stint ten onrechte de weg op heeft laten gaan. Uit de keuring in 2011 bleek al dat het voertuig een te lange remweg had. Dat blijkt uit een reconstructie van RTL Nieuws.

Vorig jaar september ging het mis. Toen wilde de stint niet remmen voor een spoorwegovergang in Oss. Vier kinderen kwamen daarbij om het leven. De begeleidster en een ander kind raakten zwaargewond.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voerde in 2011 de keuring uit, maar gebruikte daarvoor een verkeerde berekening. Dat wisten ambtenaren van het ministerie, maar toch mocht het apparaat de weg op, terwijl het daar duidelijk niet geschikt voor was.

Minister Van Nieuwenhuizen was bekend met dit gegeven en wist bovendien van het document met daarin de verkeerde rem-eisen, maar hield het achter voor de Tweede Kamer. Die reageert nu boos.  

"Ik schrik van deze berichten," reageert Tweede Kamerlid voor de Christen-Unie, Stieneke van der Graaf. "Ze roepen veel nieuwe vragen op. Waarom is de Stint na het ontdekken van de fout in de concept-eisen niet opnieuw gekeurd? Waarom heeft de Minister deze informatie niet gedeeld met de Kamer, nadat deze daar om gevraagd heeft?"