Trump steeds verder klem. En steeds bozer

Het ziet er niet goed uit voor Donald Trump. Slechter dan ooit sinds hij tweeënhalf jaar geleden president werd.

Het staat wel vast dat Trump de politieke leiding van Oekraïne onder druk heeft gezet om onderzoek te doen naar zijn grootste rivaal, Joe Biden. Iedere dag druppelen nieuwe bewijzen binnen die de omvang van zijn acties duidelijk maken. Vrijdagavond werd het bestaan van een tweede klokkenluider bekend die nog meer details zou kennen over de wijze waarop Trump de president van Oekraïne onder druk zette.

Het lijkt er op dat Trump ook China deze zomer heeft gevraagd hem te helpen bij zijn herverkiezing. En dan zijn er de zestien privé gesprekken die hij voerde met Poetin. Van al die gesprekken zijn verslagen. De kans dat daarvan dingen gaan uitlekken is zeer groot.

De president verkeert door dit alles in een staat van razernij die hem onvoorspelbaar maakt. In de persconferentie die hij gaf samen met de Finse president leek het er al even op dat live uitgezonden een president van de VS zijn verstand verloor. En vrijdagmiddag ging het ook helemaal mis bij een geïmproviseerd toespraakje in de tuin van het Witte Huis.

Het enige wat Trump nog overeind houdt is dat de steun in zijn eigen partij nog niet is weggevallen, al zijn de eerste overlopers gesignaleerd.

Het worden spannende weken en maanden.