Ex-minister genoemd in schandaal rond ‘Lagarde-lijst’

In het schandaal rond de zogenoemde 'Lagarde-lijst,' waarop de namen van tweeduizend mogelijke Griekse belastingontduikers staan, hebben zich een paar nieuwe ontwikkelingen voorgedaan. Nadat ongeveer een maand geleden werd gemeld dat de grootste bankrekening op de lijst feitelijk eigendom zou zijn van de 89-jarige moeder van de voormalige Griekse socialistische premier George Papandreou (wat de Papandreou's hevig ontkenden), heeft een Grieks-Israëlische zakenman gezegd dat de rekening van 550 miljoen euro toebehoorde aan een beleggingsfonds dat in hedgefondsen belegde. Nu is een ander prominent lid van de socialistische PASOK-partij in opspraak gekomen in verband met de lijst. Het is de vroegere minister van Financiën George Papaconstantinou (zie foto), die de lijst in 2010 had gekregen van zijn Franse collega Christine Lagarde, inmiddels directeur van het IMF. Papaconstantinou wordt ervan beschuldigd drie namen van de lijst te hebben gewist toen hij er een kopie van maakte op een USB-stick. De drie namen zijn die van een nicht van Papaconstantinou, haar man en de man van een tweede nicht van de ex-minister. Ze stonden wel op een tweede kopie van de lijst die door de Griekse autoriteiten is opgevraagd, maar niet op de USB-stick. Die stick was op een gegeven moment 'verdwenen' uit het kantoor van Papaconstantinou, aldus zijn getuigeverklaring, maar werd later aan de huidige conservatieve premier Antonis Samaras gestuurd door Evangelos Venizelos, de opvolger van Papaconstantinou als minister van Financiën. Papaconstantinou, die ontkent met het bewijsmateriaal te hebben geknoeid, werd vrijdag uit de PASOK-partij gezet, omdat hij de hele affaire rond de Lagarde-lijst “op de slechtst mogelijke manier” had afgehandeld. Wordt vervolgd...

Bron(nen):   Financial Times  Financial Times    

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. malky

    De man op de foto zat regelmatig als “deskundige” bij newsnight een heel oprecht verhaal te houden dat het wel meevalt met Griekse corruptie.

  2. Anton van Haasteren

    Zolang er bij de Grieken zelf nog achterstallige belastingen kan worden opgehaald, waarom zou Nederland dan nog geld naar dat land sturen?

Reacties niet toegestaan