Wilders heeft gelijk: wij betalen om de Griekse belastingontduiking te compenseren

Aan grappen over Griekse belastingontduikers geen gebrek. Maar wel aan feiten. Het is immers lastig vast te stellen hoeveel inkomen Grieken geheimhouden. Maar drie Amerikaanse wetenschappers hebben een listige methode bedacht om er toch achter te komen. En met met de conclusie te beginnen: zonder belastingontduiking zou er jaarlijks 40 miljard extra binnenkomen aan inkomstenbelasting. Ruim voldoende om de problemen zelf te kunnen oplossen. Hoe kwamen de drie wetenschappers daar achter? Ze bestudeerden de aanvragen voor persoonlijke leningen, credit cards, etc. En je kunt een behoorlijke schatting maken van het inkomen dat iemand volgens de bank kennelijk heeft als hij een krediet van een bepaalde omvang krijgt. Vervolgens werden die gegevens vergeleken met de 'officiële' inkomen. Vooral mensen in beroepen die weinig officiële papieren achterlaten - handelaren en zo, hadden volgens de bank kennelijk veel hogere inkomens dan volgens de belastingdienst. En over al dat extra inkomen betaalden ze dus niet de 40 % die in Griekenland het tarief is. Bij elkaar zou dat voldoende opleveren om het tekort in tweeën te delen en een tekort over te houden waar de Grieken trots op zouden zijn. Of anders geformuleerd: de EU landen betalen bij wat de Grieken zelf in eigen zak stoppen

Bron(nen):   UPI      

18 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Wij betalen voor Brusselse waanzin en nergens anders voor.

 2. Anton van Haasteren

  Hoe intelligent moet je zijn om dit te bedenken?
  Lastiger is te bedenken waarom de EU, die dit ook weet, toch iedere keer weer geld naar Griekenland stuurt zonder Griekenland daar om uitleg te vragen. Denk ook maar eens aan die beruchte lijst waar iedereen zo geheimzinnig over doet.
  Die Grieken lachen zich helemaal een bult.

  • Anton van Haasteren

   Het zou misschien kunnen zijn dat Griekenland informatie heeft dat de EU schade zou kunnen berokkenen.
   Het zou zomaar kunnen.

   (in antwoord op Anton van Haasteren)
   • Anton van Haasteren

    Een bijstandsmoeder die een prijsje heeft gewonnen bij de supermarkt moet met de billen bloot bij de uitkeringsverstrekker.
    Hier verdwijnen miljarden in een diepe put zonder dat er een haan naar kraait.

    (in antwoord op Anton van Haasteren)
 3. besserwessie

  Wilders heeft wel vaker gelijk.
  Dit is de eerste keer dat WIK dit opmerkt.

  • Oh_Oh_SarCastro

   Als je een jaar lang alles wat je te binnen schiet uitblaat dan zal je statistisch gezien ooit gelijk hebben inderdaad.

   (in antwoord op besserwessie)
 4. besserwessie

  Dit is de eerste keer dat WIK opmerkt dat Wilders gelijk heeft.
  Een goed begin van het nieuwe jaar.

  • RhodBerth

   Dat de Grieken corrupt waren wisten we allemaal al.

   Tuurlijk heeft Wilders gelijk. De vraag is alleen of zijn oplossing ook de beste is (voor ons).

   (in antwoord op besserwessie)
 5. kletsmajoor

  Toen de Griekse crisis begon was dit feit ook even in het nieuws. Niet door Wilders maar door respectabele economen. Waarom is niets met die kennis gedaan?

  • besserwessie

   In veel kringen niet respectabel, hij heeft echter geen strafblad, maar Wilders is de enige politicus dit dit feit heeft opgepikt. De rest heeft oogkleppen op.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 6. Uilenspiegel

  Wilders heeft gelijk, bekt lekker, maar bij de toetreding tot de Euro werd hier door economen, een enkele bankiers en een enkele ambtenaar al op gewezen. Wilders komt de eer van het gelijk hebben niet toe. Nu neemt men en dwingt men tot maatregelen die het tij moeten keren, ten koste van de kleine man.
  Niet de Grieken maar de banken en investeringsmaatschappijen en speculanten die super rijk werden en worden van het handelen in lucht, die moeten worden aangepakt. Ook hier in Nederland.
  De meeste Grieken behoren tot de 1% en worden uitgeknepen.

  • Jorden Spliethof

   En welke politici hebben naar hen geluisterd? Die eer komt hem dus wel degelijk toe.

   (in antwoord op Uilenspiegel)
   • André Somers

    Wilders heeft in elk geval *niet* naar ze geluisterd. Hij heeft namelijk vóór toetreding van de Grieken gestemd. Hoezo komt hem eer toe?

    (in antwoord op Jorden Spliethof)
   • Uilenspiegel

    Zoals André hieronder aangeeft heeft Wilders VOOR toetreding van Griekenland tot de Euro gestemd. En zoals aangegeven werd er voor die stemming al aangegeven dat dit niet bepaald slim zou zijn. Dus Wilders heeft gelijk is een foute constatering. Welke politici wel geluisterd hebben? Voor zo ver ik weet in die tijd geen enkele. Ze (incl. Wilders) lopen allemaal aan de hand van de bankiers/speculanten.
    En als correctie op mijn vorige post en afsluitend: de 1 % die rijk is en rijker wordt moet hier en in Griekenland aangepakt worden. Daar zit de echte corruptie in de verdeling van rijkdom. Daar en in het immorle handelen in lucht door speculanten. Het is te triest voor woorden dat bankiers door het opkopen van Griekse schulden winst weten te maken. Leg dat maar eens uit aan Henk en Ingrid in Griekenland.

    (in antwoord op Jorden Spliethof)
    • Jorden Spliethof

     Dan is in ieder geval hij de eerste die tot inkeer kwam, zoals hij wel vaker als eerste problemen erkent waar anderen de kop voor in het zand steken.

     (in antwoord op Uilenspiegel)
    • besserwessie

     Euh @Uilenspiegel:disqus
     Die stemming was in 2001, Wilders was toen nog gehouden aan de fractiediscipline van de VVD.
     De PVV heeft hij pas in 2005 opgericht.
     Hij heeft zijn politieke leven gebeterd, maar daar zult u het niet mee eens zijn vermoed ik.

     (in antwoord op Uilenspiegel)
 7. gast

  Waarschijnlijk hebben de Grieken gedreigd om de illegalen die daar binnen komen door te sturen naar de rest van de EU.

 8. Henk Veldman

  Ja, da’s waar. Hoewel ook Wilders in hevige mate er van verdacht wordt zich schuldig te maken aan belastingontduiking is dat op het totaal van zo’n 8 miljard in Nederland maar een schijntje al moet wel toegeven worden dat de 150 miljoen aan steunfraude natuurljk wel hevig is in Nederland vooral omdat dat door mensen wordt begaan die helemaal niet de waarde van geld kennen omdat ze het toch alleen maar uitgeven aan eten, huur en gas en licht.
  Terwijl de grootste fraudeurs het geld tenminste op de bank zetten. Banken die heet toch al moeilijk hebben en die heel erg de steun nodig hebben van de hardwerkende ondernemer die soms miljoenen moeten betalen aan hun personeel die steeds meer en meer wil verdienen.

Reacties niet toegestaan